Profesorul universitar Marian Popescu: V. Ponta a fost premier când plagiatul a fost dovedit iar...

24 Minute

Legat de moda de a obține un titlu de doctor, Marian Popescu a declarat: „Nu știu dacă e vorba de o modă, ci de diverse frustrări pe care le au diverse persoane când ajung într-o poziție publică, li se pare că e prea puțin. Ca și cum tu pleci din satul tău, vii la oraș, vezi că oamenii poartă cravată și vrei și tu”.

Noul ministru vorbește de un sistem de avertizare timpurie a lucrărilor nonconforme și ar urma până în septembrie să avem o schiță care să arate cum se va face evaluarea școlilor doctorale.

„Sunt pași concreți, e adevărat. Structuri cu rolul de monitorizare, de scalare a mediului academic precum CNADTCU sau Consiliul Național de Etică. Abia de ieri sau alaltăieri, ministerul a lansat acest cod public privind viitoarea componență a membrilor Consiliului Național de Etică. Toate arată că în sfârșit lucuruile par să revină la un normal. Legea educației a fost modificată până la mutilare, în repetate rânduri de către grupuri de interese, din Parlamentul României, coordonate chiar de foști miniștri ai educației, astea conduc ca noul regulament cadru al școlilor (...) Noi suntem abia la început, în 2012 apare în sfera publică cuvântul „plagiat” și de atunci periodic chestiunea plagiatului”.

Profesorul universitar a adăugat: „Titlul de doctor este decredibilizat, eforturile Ministerul Educației și al multora care lucrăm în mediul academic este să înlăturăm această pată neagră care s-a întins din 2012 destul de mult. E ca și când are loc un accident, un petrolier deversează în mare, nu putem face acum decât să restrângem limitele pagubei create. Începând cu domnul Ponta paguba este uriașă. El a fost premier când plagiatul a fost dovedit iar urmările sunt de atunci incalculabile. Eu am primit la comisie atunci de la cercetători români în srtăinătate, bine plasați în structurile de cercetare universitare, de pe 4 continente, intrebari. Sunt oameni care au fost întrebați cu titlul de doctor luat în România, e urât. Să se decredibilizeze munca multor oameni care au obținut titlul de doctor, eforturi absolut oneste din cauza unui sistem de protejare a demnitarilor sau a oamenilor cu funcții publice”.  

Legat de cum s-a complăcut mediul academic cu această situație, Marian Popescu a declarat: „Universitatea din București de exemplu, în legătură cu scriitorii din închisori, ea era codașa clasamentului, existau numai situații, Universitatea București era la coada clasamentului din punctul asta de vedere. Erau alte universități unde mai multe cadre dicatice au dat recomandări. Universitatea București a fost singura care a luat poziție în legătură cu acest fenomen, deși nu era afectată”.

Profesorul universitar a adăugat: „Când într-o facultate pomenești de studenți care plagiază aproape.... tendința este să te faci că nu s-a întâmplat în loc să se urmeze regulamentele așa cum sunt. Asta e o fraudă. Dacă nu recunoaștem că plagiatul e un furt și nu impunem un set de măsuri care înseamnă o politică educațională.... și noi vorbim numai de nivelul universitar, dar problema pleacă de la preuniversitar”.

Cu privire la redefinirea numărului de studenți, unul mai mic care să reflecte cererea pentru universități și creșterea finanțării per student, Marian Popescu a declarat: „Sigur e o măsură care dacă e pusă în practică, ar putea determina o compatiblizare a unor elemente care sunt cam departe unul de altul acum. Poporulul care are studii superioare la noi e în procent de 13% , în timp ce media europeană 2 peste 30%”.

Întrebat care e salvarea pentru un copil care se plictisește la școală, profesorul a răspuns: „Pe mine mă întristează să mă gândesc la răspunsul la întrebarea asta. Cât petrec acasă copiii în mediul familial? Cât petrec în mediul social și cât petrec în școală? Un calcul simplu îți arată că proporția asta nu funcționează la ora asta. Dacă el vede că părinții sunt ocupați până la 7 seara, dacă la școală nu are un mediu educațional invitant, care să spună „da, fericirea e acum când la curs a venit”. De exemplu, a venit un student fie că era răcit sau obosit dar spune că nu ar rata cursul pentru nimic în lume. Despre asta vorbim: să vină cu plăcere”.

  

Marian Popescu, profesor universitar, președinte al Comisiei de Etică a Universității București, a fost invitatul Adrianei Muraru la emisiunea 24 de minute, de astăzi. Marian Popescu a vorbit despre moda de a obține un titlu de doctor, numită de profesorul universitar mai degrabă „o frustrare” decât o modă și „cultura copy-paste” în școlile românești.

Alte Recomandări