24 Minute
„Numărul de secții de votare anticipare va fi dramatic mai mic față de anii anteriori. Legea în vigoare nu permite organizarea de secții decât la misiunile diplomatice, oficii consulare și la solicitarea a 100 de alegători dintr-o comunitate care fac cerere în acest sens. Ne dorim să mărim numărul de secții de votare și să avem secții acolo unde, an de an, tradițional au fost organizate după 2007. Dacă în 2008 și în 2012 am avut ăntre 36 și 40 de secții, în baza legii actuale, în Spania putem să facem doar 10 secții dacă nu facem modificările prin OUG”, a explicat ministrul Maria Ligor.
Ministrul a precizat că modificările pe care Guvernul vrea să le aducă legii privind votul românilor din străinătate sunt minime, „chirugicale” care vizează eliminarea unor obstacole.
Maria Ligor a precizat că a avut mai multe consultări informare cu liderii de partid pe marginea acestei OUG, urmând ca astăzi să se întâlnească cu președintele PSD Liviu Dragnea.
Legea privind votul prin corespondenţă a fost adoptată în toamna anului trecut și vizează introducerea acestui tip de vot exclusiv pentru alegerile parlamentare, nu şi pentru cele prezidenţiale şi doar cu condiţia ca românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării să se înscrie într-un Registru Electoral, în perioada de pre-campanie.
Pentru votul prin corespondență, cetățenii români din diaspora trebuie să depună o cerere începând cu data de 1 aprilie până la data expirării a 48 de ore de când este anunțată data alegerilor.
Până acum, aproximativ 4.700 de români s-au înscris în Registrul Electoral, dintre care 3.700 au cerut să voteze prin corespondență, a subliniat ministrul Maria Ligor. Unul dintre motivele numărului atât de mic al celor care s-au înscris în Registru este frica că datele lor personale ar putea fi folosite și pentru altceva decât pentru vot, a spus ministrul.
Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri.
Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” le puteți urmări AICI.
Dacă ordonanța de urgență privind votul din diaspora nu va trece de Parlament sau va fi contestată și nu va intra în vigoare, vor fi mai puține secții de vot pentru românii din străinătate decât au fost la alegerile din 2014, a explicat la emisiunea 24 de minute ministrul delegat pentru Relația cu românii de Pretutindeni. Maria Ligor a precizat că legea actuală privind alegerea parlamentarilor prevede organizarea de secții de vot doar pe lângă misiunile diplomatice, ceea ce înseamnă că în Italia, spre exemplu, unde au fost aproximativ 50 de secții de vot în 2014 ar putea fi organizate doar 10 pentru alegerile din 2016. Urmăriți interviul integral în materialul video de mai jos.