24 Minute
Scandalul generat în jurul dezinfectanţilor diluaţi Hexi Pharma va fi discutat vineri în CSAT. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a inclus sănătatea la chestiuni de securitate naţională. Preşedinţia a primit informări de la SRI în legătură cu problemele din sănătate, inclusiv în perioada preşedintelui Traian Băsescu.
Despre toate acestea, Adriana Nedelea a vorbit cu fostul consilier prezidențial Iulia Fota.
O problemă ajunge pe agenda CSAT dacă o instituție a statului sau un membru al CSAT-ului o propune pe agendă și ea este acceptată, a explicat Iulian Fota. „Întrebați Ministerul Sănătății de câte ori a propus CSAT-ului până acum să discute sistemul de sănătate ca problemă de securitate națională? Ia întrebați! E ușor să dăm cu pietre în SRI sau în alte sisteme de securitate. Securitatea națională înseamnă și Ministerul Apărării. Ce să facă Ministerul Apărării pe zona de sănătate publică? Să militarizăm sistemul? O prostie, evident, așa ceva nu se poate întâmpla!”, a spus Iulian Fota.
„Interesele sunt prea mari și asta este drama noastră. Partea morală știți care este? Avem români care nu au nicio ezitare, repet, nicio ezitare să omoare alți români ca să facă un pic de profit (...) Ar trebui să profităm de Hexi Pharma și să discutăm foarte serios: cât mai continuăm să ne omorâm unii pe alții? E un lanț vicios în care la sfârșitul zilei s-ar putea să nu mai rămână niciunul în picioare. Lăcomia asta după bani, inclusiv din partea media, distruge România asta rând pe rând”, este de părere fostul consilier prezidențial.
Români care ar muri ca muștele în cazul unei pandemii
„După părerea mea, Hexi Pharma, teoretic, poate fi declarată că o problema de securitate naţională, dar pe lângă HEXI, presa a semnalat şi alte disfuncţionalităţi grave, povestea cu Institutul Cantacuzino, de pildă. (...) Teama de pandemie nu e inventată, e reală”, a declarat Iulian Fota la „24 de minute”.
„Dacă ne lovește, Doamne ferește, vreo pandemie, cum multă lume se teme, ținând cont de fondul ăsta extrem de dezorganizat al nostru pe zona de sănătate, or să moară românii ca muștele și nu e o exagerare. Mă uit la alții ce fac pe zona asta, cum se tem, cum studiază, cum analizează, scenariile pe care le fac...”, a declarat fostul consilier prezidențial Iulian Fota la „24 de minute”, mărturisind că aceasta este cea mai mare temere a sa.
„În termeni practici, e mai important să abordezi tot sistemul de sănătate ca pe o problemă de securitate naţională. Sunt prea multe disfuncţionalităţi”, este de părere fostul consilier prezidențial.
„Pentru viitor, sistemul de sănătate din România este vital. S-ar putea să ne confruntăm cu situații în care românii vor muri nevinovați cu miile, pentru că asistența medicală necesară lor - de la fabricarea unor vaccinuri până la chestii mult mai complicate - să nu fie disponibilă pentru ei”, a avertizat fostul consilier prezidențial.
El a explicat că CSAT este singura instituţie din România constituțional abilitată să declare o problemă că o problemă de siguranță naţională. Totuși, ulterior, mingea merge în terenul Guvernului și a instituțiilor abilitate.
„E prioritate maximă. Nu trebuie lăsată nerezolvată. Am experienţa mea de membru al CSAT, când am declarat corupţia problemă de securitate naţională. Deci din momentul în care CSAT-ul abordează sănătatea ca problemă de securitate națională, din punct de vedere politic înseamnă că e una din cele mai mari probleme pe care România le are de rezolvat, cu participarea tuturor instituțiilor statului. Tot la Guvern se întoarce problema, instrumentele de rezolvare sunt în zona guvernamentală”, a subliniat Iulian Fota. „Sănătatea publică poate fi tratată că prioritate şi fără decizie CSAT, pentru că există instrumente în acest sens”, a adăugat fostul consilier prezidențial.
El a arătat că, în condițiile acestor disfuncționalități din sistem, în condițiile în care Institutul Cantacuzino are mari probleme, încă nerezolvate, dacă ne-am fi confruntat cu o pandemie, ar fi murit foarte mulți oameni. „Pentru mine, principala problemă e indubitabil chestiunea pandemiei. Înseamnă consecinţe foarte grave. Nu orice problemă gravă e o problemă de securitate naţională. Acum cinci-șase ani am făcut CSAT pe gripă aviară. Ne-am îngrozit. Nu aş vrea să dau cifrele, dar discuţiile au arătat cât e de serioasă această ameninţare a pandemiei”, a spus Iulian Fota.
„Cineva tot împinge serviciile să fie transparente. Sunt prea transparente!”
„Discutăm de o problemă de sănătate cu comisia parlamentară a SRI! E o disfuncționalitate aici! Parcă cineva intenționat încearcă să o creeze! Problemele de sănătate, din perspectivă parlamentară, trebuie tratate în primul rând de comisia de sănătate. După aceea, sunt alte instituții care trebuie văzut ce au făcut de-a lungul timpului cum au intervenit. S-ar putea ca chestiunea aceasta cu Hexi Pharma să devoaleze un lanț întreg de erori instituționale, de disfuncționalități. Avem și zona de corupție, mare minune de n-ar fi și așa ceva, știm bine în ce țară trăim și probabil că și-acolo vom avea informații interesante. Dar într-un final, nu ne interesează să ne isterizăm, ci să avem o radiografie clară” , a spus Iulian Fota.
Pe de altă parte, în opinia sa, desecretizarea informărilor SRI ar fi „o altă fundătură”.
„Pe vremurile astea complicate, după părerea mea, serviciile noastre sunt prea transparente”, a opinat fostul consilier prezidențial. Mi se pare o capacană că cineva tot împinge serviciile să fie transparente. Mie asta nu-mi place. Nu aceste instituții nu-și fac treaba. Avem probleme mari de funcționare pe zona civilă”, a menționat Iulian Fota.
Fostul consilier prezidențial nu-și amintește dacă în mandatul președintelui Băsescu au fost informări de la servicii cu tema specifică Hexi Pharma și dezinfectanții diluați, dar confirmă că au fost multe informări la Cotroceni care semnalau disfuncționalități în sistemul medical. Uneori s-a discutat în CSAT, cum a fost cazul Institutului Cantacuzino. „Eu personal am chemat om de la Ministerul Sănătății ca să discutăm despre Institutul Cantacuzino”, a spus Iulian Fota, precizând că de regulă se uita să vadă căror instituții le mai erau adresate informările și uneori suna personal pentru a se încredința că au văzut informarea respectivă și că iau măsuri.
Iulia Fota recunoaște că sănătatea putea fi declarată problemă de securitate națională mai devreme, pentru că au existat „semne în sensul ăsta”.
„Simpla declarare a unei probleme de securitate națională nu înseamnă rezolvarea ei”, a punctat însă fostul consilier prezidențial. La CSAT pot fi convocați, în afara membrilor, și experți, specialiști, care pot ajuta, pot explica, iar CSAT poate decide și unele măsuri de rezolvare a problemei, a precizat Iulian Fota.
Teamă de spitalele românești
În scandalul Hexi Pharma s-a ajuns la o imensă cacofonie, deja nu mai e o discuție, rămâne o imensă groază, o teamă care va înspăimânta oamenii, va rupe oamenii de stat – românii și-așa nu au încredere, își vor pierde și mai mult încrederea în politic și în stat – iar unii abia așteaptă să profite, apropo de securitate națională, a avertizat în final Iulian Fota.
Întrebat dacă în contextul actual al scandalului dezinfectanților i-ar fi teamă de spitalele din România, fostul consilier a mărturisit că da. „Am avut copilul într-o urgență (peritonită) și mi-a fost teamă că doctorul care îl operează nu e competent, mi-a fost teamă, mi-a fost teamă că măsurile de curățenie nu sunt bine luate, nu mi-a plăcut să-l văd într-un spital care avea Terapia Intensivă cu geam mare - înțeleg că sunt niște reguli, nu merge aerul condiționat. Am avut noroc, pe de altă parte, de un medic excelent și temerile mele nu s-au împlinit”, a spus Iulian Fota. „Temeri am și aș avea în continuare, că vedem toți cum merg lucurile. Pe de altă parte, nu-s numai belele și rele în sistem, sunt și oameni admirabili și aici este o șansă pentru noi. Oamenii aceștia, care sunt mai mulți decât golanii care încearcă să obțină profit, nu vor lăsa domeniul acesta să fie distrus”, crede Iulian Fota.
„Avem români care vin cu o neîncredere funciară în stat acumulată din vremea comunismului - poți să-i înțelegi și nu poți să te superi pe ei. Pe de altă parte, asta nu împiedică statul de data asta să facă o treabă cu cap și coadă, să recupereze și problematica Institutului Cantacuzino. Nu mă tem de o invazie militară a României în următorii ani, pentru că oricât ar fi rușii de zburdalnici, sunt raționali și totuși sunt inteligenți, dar mă tem că s-ar putea la un moment dat să ne lovească o pandemie și să ne înjumătățească ca populație, dacă nu vom avea măsurile necesare de protecție. Și toate măsurile astea nu sunt în zona de securitate națională, sunt în zona civilă a Guvernului, în special în Ministerul Sănătății”, a conchis fostul consilier prezidențial Iulian Fota.
Urmăriți înregistrarea integrală a emisiunii online în materialul video de mai sus.
Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri.
Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” le puteți urmări AICI.
Iulian Fota, fost consilier prezidenţial în timpul mandatului preşedintelui Traian Băsescu, a fost invitatul Adrianei Nedelea la „24 de minute”. El a vorbit despre scandalul Hexi Pharma și despre ce reprezintă cu adevărat o problemă de securitate națională.