24 Minute
Dragoş Pîslaru, consilier de stat al premierului, a declarat că proiectul legii salarizării unitare a bugetarilor provine din nevoia de a egaliza inechitățile referitoare la sistemul de salarizare bugetară.
„În acest moment avem disparități atât în ce privește o poziție de consilier în diverse ministere, fiecare minister are un anumit salariu pentru aceeași poziție, care ar trebui să fie renumerată la fel dar și probleme legate de cei care intră în sistem și reușesc să aibă salarii datorită modificării legislative din 2010 până acum”, a precizat el.
Despre un proiect asemănător, al Rovanei Plumb, el a spus că era unul „estetic” și costa 90 de miliarde de lei.
În privința noilor calcule, Dragos Pîslaru a spus că în privința acestui proiect de lege s-a ajuns la 26 de miliarde de lei. „Noi avem în acest moment un spațiu fiscal extrem de mic, din cauza relaxării fiscale”, a punctat el.
Consilierul premierului a adăugat că, în acest moment, baza de salarizare din sistemul public e comprimată în jos, salariul de plecare fiind de 600 de lei.
„Mărirea salariului minim comprimă clasele de salarizare inferiore cu cele care erau deasupra. A fost un exercitiu mecanic, practic i-am tras pe cei de jos mai sus și pe cei de sus nu i-am mai ridicat. Și acest lucru l-am făcut și discriminatoriu, pe familii ocupaționale, pentru că măririle salariale din ultimii cinci ani au fost date pe familii, pe profesie. Și acum ai o problemă majoră. Dacă ai vrea să faci din nou estetic ceva, ar insemna să scazi salarile celor care le au mai mari și să le egalizezi poate prin creștere cu cei care le au mai mici. Noi, ca Guvern, ne-am propus ca proiectul acesta pe care vrem să-l propunem nu va duce la scăderi de salarii. Prin urmare, ce putem face este să înghețăm salariile care sunt mai mari datorită diverselor solicitări și să încercă ca gradual să mărim”, a spus Dragos Pîslaru.
El a dat ca exemplu magistrații, cărora salariilor le-au fost crescute prin legi speciale, adăugând că există inechități și în această categorie profesională.
„Guvernul nu vrea să vină cu o lege nouă, ci vine cu corecții în limita unei anvelope bugetare”, a spus consilierul premierului Cioloș. El a spus că limita de 26 de miliarde era de acum o lună și jumătate și că acum „nu există spațiul fiscal care să permită să ne asumăm cheltuieli peste 1 miliard de lei anual. Mărirea salarială este un cost care devine perpetuu. Practic noi ce avem, presupunând că vrem să ducem pe cinci ani de zile creștere, trebuie să găsești o împărțire care să fie permisă de buget. Noi încercăm să ajungem la o sumă rezonabilă. Indiferent cât de tare ne străduim, rămâne un sistem imperfect. E clar și o problemă de așteptări. Discuțiile de anul trecut cu 90 de miliarde a crescut așteptăile oamenilor. Niciun Guvern nu ar fi putut implementa acea lege”, a subliniat Dragoș Pîslaru.
Consilierul a dat asigurări că nu vor fi micșorate salariile. „Doar înghețări”, a precizat el.
„Ne uităm la cei care au salarii în partea de jos a sistemului. Este vorba de toate persoanele cu studii medii, debutanți, profesorii preuniversitari, asistente medicale, polițiști, oameni care au salarii mici, aceste salarii au crescut, dar dacă ai baza mică, procentele nu reflectă mare lucru. Proiectul nostru pleacă de la premisa că de la 1 ianuarie 2017 am putea avea pe o perioadă de 4-5 ani de zile în mod gradual rezolvarea acestor incorecții”, a declarat Dragoș Pîslaru.
„În medie, probabil discutăm de valori care sunt sub 10 la sută”, a precizat el cu privire la aceste creșteri.
„Lumea trebuie să înțeleagă și să nu își facă așteptări pentru ce s-a discutat anii trecuți. Nimeni nu pierde, e un calcul mult mai realist. Va fi o reformă care va ținti pe cei care sunt în cea mai mare nevoie, nu este o creștere hedonică, ține de un nivel de decență. Este parte a unui sistem care ține de reforma administrației publice și încercăm să integrăm această lege într-o platforma bugetară pe care România să și-o permită”, a punctat Dragoș Pîslaru.
Dragos Pîslaru a mai spus că e posibil ca săptămâna viitoare să fie o primă lectură în ședința de Guvern.
Când se măresc salariile bugetarilor? O întrebare la care așteaptă răspuns peste un milion de români angajați la stat. Un răspuns cuprins într-o lege aflată pe masa guvernului, la care și-a adus contribuția invitatul Lianei Alexandru, Dragoș Pîslaru, consilier de stat al premierului cu atribuții în politicile economice, invitat azi la 24 de minute.