24 Minute
Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, a făcut precizări după declarația de ieri a premierului Dacian Cioloș cu privire la cartelele prepaid din România.
„Această lege a fost dată și anul precedent, dar a fost o decizie de neconstituționalitate și în baza acestei decizii, există un grup de lucru interinstituțional care lucrează la acest proiect, care e într-o formă finală și ar putea fi pregătit pentru a intra într-un regim de avizare rapid. Toate chestiunile legate de neconstituționalitate au fost eliminate”, a răspuns ministrul.
Marius Bostan a precizat că pachetul de legi supranumit „Big Brother” conține mai multe reglementări și că a preferat să trateze întâi legea securității cibernetice. „Intră în circuitul de avizare, sperăm să treacă cât mai repede prin Guvern”, a menționat el.
„Am preferat această adoptare graduală pentru a nu mai face confuzie între concepte, iar legea privind cartelele prepaid și accesul la wi-fi fără declinare de indentitate e o lege importantă care ar micșora fereastra prin care persoanele rău voitoare ar putea folosi tehnologia pentru a face rău. Tehnologia este inertă, e o chestiune care nu ține de bine sau rău, depinde cum e folosită”, a mai spus Marius Bostan.
Ministrul a adăugat că România „este un caz unic cumva”, dar că mai sunt și alte țări europene în care se pot obține cartele fără a furniza identitatea.
De asemenea, ministrul a spus că va fi un control de identitate foarte simplu. „Orice om onest e normal să spună că e proprietarul cartelei”, a subliniat el, adăugând că operatorii de telefonie mobilă se vor ocupa de acest aspect.
„Ar fi necesară și o perioadă de tranziție ca cei care deja dețin cartele să se identifice”, a declarat ministrul.
Marius Bostan a spus că niciun operator nu a preluat datele de identificare până acum, însă ar putea să facă asta, pentru că nu încălca vreo legislație existentă.
„E foarte important declararea operatorului și utilizatorului de date personale. Datele personale trasmise trebuie să fie confidențiale. Utilizarea acestei baze de date, asta e problema. Accesul la informație trebuie făcută conform legii, numai cu mandat judecătoresc, și reținerea datelor trebuie să se facă conform legii. Avem legislație, dar la cumpărarea cartelei nu sunt datele personale retinute”, a menționat Marius Bostan, adăugând că impactul economic nu va fi semnificativ.
Ministrul a precizat că, în acest moment, cartelele prepaid sunt „de ordinul milioanelor”. „Sunt de ordinul milioanelor, să nu zic că depășesc probabil și 10 milioane. Multe sunt inactive, pentru că oamenii folosesc cartela, după aceea n-o mai folosesc. Mai ales tinerii, pentru că sunt foarte multe oferte cu bonusuri”, a subliniat Marius Bostan. „Această reglementare nu va avea un impact foarte important, decât de scurtă durată asupra operatorilor”, a dat asigurări ministrul.
Marius Bostan, despre proiectul de securitate cibernetică: Nu poți gestiona datele mele personale și ca deținător al acestor date să n-ai un sistem de protecţie adecvat
„Prin această reglementare nu ne adresăm persoanelor fizice. Sunt doar responsabilități de raportare a incidentelor de securitate cibernetică. E normal când observăm că s-a întâmplat ceva, că infrastrucura e afectată, e normal să fie o evidenţă, o responsabilitate. Până acum nu au fost responsabilități în acest domeniu. Pentru a proteja datele cetățenilor, sistemele informatice, e nevoie de o minima responsabilitate. Sunt niște cerințe minime care ar trebui respectate de toți deținătorii onești, atât de operatori, cât și de internet service provideri. Nu poți gestiona datele mele personale și ca deținător al acestor date să n-ai un sistem de protecţie adecvat. Să fie cumva proporțional cu importanța datelor deținute. Principiul proporționalității ne călăuzeşte în această reglementare”, a spus Marius Bostan.
„Nu putem lăsa la îndemâna infractorilor, oligarhilor sau teroriștilor niște sisteme vulnerabile. E responsabilitatea statului să asigure respectarea cadrului constituțional”, a precizat ministrul.
El a adăugat că proiectul ar stimula investițiile. „Orice investitor în high-tech are nevoie de un cadru stabil, n-are nevoie să fie expus, pentru că atacurile pot fi laterale”, spus ministrul.
Ministrul și-a arătat convingerea că poriectul va trece de Guvern și va cere ca Parlamentul să discute proiectul în regim de urgență, „pentru că e o lege întârziată”.
„E foarte important ca Poșta Română să fie compensată pentru serviciu universal”
Marius Bostan a vorbit și despre amenințările cu proteste ale sindicaliștilor de la Poșta Română.
„Partea de concedii pe care o invocă, că nu și-au luat concediile. Sunt o mie de persoane, din ce informații dețin eu, care nu și-au luat concedii anul trecut. E o problemă care nu ține neapărat de management, ci de codul muncii, pentru că există posibilitatea de angajare temporară. Într-o discuție cu Ministerul Muncii am început să căutam o soluție pentru asta și într-o discuție aprofundată poate reușim să facem modificări adecvate, ca să existe această posibilitate”, a precizat el.
„Referitor la măririle de salarii, e normal, în toată societatea românească, atât medicii, profesorii și alte categorii doresc să se mărească salariile. Mereu dorințele și necesitățile sunt mai mari decât posibilitățile. În ministerul pe care îl conduc salariile sunt foarte mici. Un expert la resurse umane, cu o vechime nu foarte mare, are 900 lei, și muncește peste 8 ore. E o situație generală în România. Știu greutățile lucrătorilor din serviciul poștal. Fără venituri suplimentare și fără diversificarea afacerilor și atragere de noi venituri, nu vor putea fi satisfăcute aceste cereri salariale. Uitându-ne pe cifre, acestea sunt relativ stabile. Există datorii, dar și un mic profit operațional anul trecut”, a mai spus Marius Bostan, adăugând că Poșta are nevoie de mari investiții pentru a atrage venituri.
În legătură cu privatizarea eșuată de anul trecut, Marius Bostan a spus că doar exercițiul în sina a fost unul benefic. „Numai prin interacțiunea cu investitorii și discuții e un exercițiu bun. Faptul că n-a existat un cumpărător puternic e și un semn de neîncredere. Trebuie rezolvate câteva probleme foarte importante. În primul rând un plan de afaceri pe 5-7 ani care să rezolve problemele fundamentale. Diversificarea și oferirea de servicii în acord cu dezvoltarea tehnologică”, a precizat ministrul.
„E foarte important ca Poșta Română să fie compensată pentru serviciu universal. Din 2013 ar fi putut fi încasat dacă existau reglementarea și calcule în ac domeniu. Serviciul de distribuție a pensiilor e un contract acordat de stat în mod direct. Pentru asta suntem avertizati de Consiliul Concurenței și e posibil să primim amenzi, care înseamnă costuri suplimentare”, a avertizat el.
„Sistemul informatic, digitalizarea, transferul în sec XXI. Aceste lucruri nu le pot face fără infuzie de capital serioasă și fără un business plan care să arate că banii cheltuiți revin. Să investim un leu și să scoatem măcar 1,10 sau 1,20 pentru a fi profitabili. Atunci putem vorbi de salarii mai mari, condiții de muncă mai bune. O să încercăm cu resursele pe care le avem să satisfacem din aceste cerințe”, a mai spus Marius Bostan.
„Lucrătorii Poștei sunt oameni speciali, cred că sunt oameni care nu cad pradă manipulărilor în an electoral”, a mai spus ministrul Comunicațiilor.
Ministrul: Proiectul de lege privind infrastructura fizică ușurează accesul operatorilor în mediu rural
În urmă cu cinci zile, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind infrastructurii fizice a rețelelor de comunicații electronice.
„Pentru a ne menține în acest top, pentru că aici e o viteză a schimbărilor foarte mare, avem nevoie ca această infrastructură să se instaleze cu costuri reduse și foarte rapid. Această lege asta face de fapt: reduce costurile pentru instalarea de infrastructură și este de fapt punerea în acord cu o directiva europeană importantă, dată în 2014: directiva 61 de reducerea costurilor instalărilor rețelelor de comuncație de mare viteze. Autorizațile vor fi mai rapide, modul de tarifare va fi mai precis și e important ca stat, ca Guvern, să nu punem bariere dezlănțuirii acestei forte de piață. Aceste investiții se manifestă pentru că e competiție puternică”, a spus Marius Bostan.
Ministrul a spus că această lege ușurează accesul operatorilor în mediu rural.
„Gândiți-vă ce înseamnă în mediul rural să avem internet, gândiți-vă la copiii de acolo, ce acces deosebit ar putea avea la instrumente de educație. Acolo am putea să dăm peste un Steve Jobs, Traian Vuia, Henri Coandă sau poate Grigore Moisil. Accesibilitatea va scurta distantele, vor putea avea acces la o lume a educației, doar trebuie să aibă curiozitatea”, a mai spus ministrul.
În privința normelor de aplicare a legii, ministrul a precizat că un termen realist este de șase luni.
Scoaterea antenelor GSM din orașe: „Ar fi un dezastru”
Ministrul Marius Bostan a spus că proiectul de lege care prevede scoaterea antenelor GSM din orașe este controversat. „Dar ca să avem aceste viteze de care vorbim, dacă maine acel proiect ar intra în vigoare, nu mai avem în orașele de care vorbim accesibilitate și semnal”, a menționat el.
„Cu cât trimitem antena mai departe cu atât semnalul e mai slab și radiația telefonului e mai mare, bateria se va consuma mai ușor. Cred că operatorii ar trebuie să producă cât mai multe date despre ce ar însemna acest lucru. Din câte știu eu, dacă ar intra mâine în vigoare, ar fi un dezastru”, a avertizat el.
Planuri pentru extinderea ghiseul.ro
Marius Bostan a precizat că sunt 234 de administrații publice locale de unde se poate face plata taxelor, impozitelor și amenzilor. „Creșterea acestui sistem este de 60 la sută pe an. Am ajuns deja la 95.000 de utilizatori și sistemul este în dezvoltare”, a mențtionat ministrul.
„Ministerul de Finanțe dorea să creeze un sistem mult mai mare, nu neapărat paralel, dar voia să introducă absolut toate localitățile într-un proces prin fonduri europene într-un proiect mare. Eu nu exclud posibilitatea extinderii sistemului, dar deocamdată avem un sistem care merge, un sist care rezolvă și e în creștere. O să încercăm să extindem functionalitățile, să fie cât mai ușor”, a spus el.
De asemenea, ministrul a precizat că se lucrează la o versiune mobilă de plată, un portofel mobil. În plus, Marius Bostan a precizat că nu e puțin că doar posesorii de carduri de la 14 bănci pot să plătească online.
„Sunt aproape toate orașele din România acolo. Sunt multe lucruri de pus la punct și se lucrează, se depune efort zilnic”, a adăugat ministrul.
Printre temele de discuție va fi și proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României. Ministrul spunea, săptămâna trecută, că va solicita discutarea în Parlament, în regim de urgență, a acestui proiect de lege.
De asemenea, un alt subiect va fi declarația făcută de premierul Dacian Cioloș că deţine informaţii conform cărora cartele prepaid cumpărate în România ar fi fost folosite de atentatori în pregătirea unor atacuri.
Ministrul Marius Bostan va vorbi și despre platforma ghiseul.ro și despre discuțiile cu Ministerul de Finanțe pentru un nou sistem IT prin care se pot achita taxe, impozite și orice alte obligații de plată.
Alte subiecte vor fi portalul eRomania, situația de la Poșta Română, în condițiile în care după Paște se anunta proteste, și listarea Romtelecom pe bursă.
Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” pot fi urmărite AICI.
Marius Bostan, Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, a vorbit la emisiunea „24 de minute” despre cartelele prepaid și nevoia ca ele să fie identificate, despre proiectul de lege de securitate cibernetică și despre proiectul de lege care prevede scoatere antenelor GSM din orașe.