24 Minute
Cristian Bușoi este oficial candidat PNL. În ce măsură rezultatele sondajului pe care îl realizați acum pentru a testa candidații chiar pot schimba candidatul?
Pot schimba candidatul dacă cei măsurați se plasează mult mai bine. Dar sunt speculații. Sondajul nostru abia duminică va ieși.
Care sunt posibilii candidați, vă numărați printre ei?
Nici măcar nu am dorit să întreb dacă sunt inclusă în sondaj. Vom vedea duminică, luni. Din punctul meu de vedere nu cred că sunt un profil ideal pentru administrație. Mulți îmi spun că abordarea în sensul în care un primar trebuie să știe să măture și din ce e format bitumul e total greșit. Evident că dacă faci parte dintr-o organizație nu poți să decizi doar tu. Dacă partidul o să aiba nevoie de asta, probabil că da, dar vp marturisesc că într-un singur tur va fi destul de greu de câștigat Bucureștiul, pentru că votul pe partea dreapta este cel mai fărâmițat și trebuie să fim realiști, să recunoaștem că votul pe stânga este unitar. Cine se bate cu PSD? Nimeni! Ceilalți candidează pe dreapta și cu un tur, evident că PSD este foarte avantajat, de asta îi convine li susține un signur tur. Traian Băsescu, în 2000, s-a decis în ultima zi și nu era foarte încântat. Ulterior a început să-i placă Primăria Capitalei.
Cătălin Predoiu ar fi o soluție?
Sunt convisă că da.
Sunt șanse să intre Traian Băsescu în cursă?
Cred că sunt șanse. Adevărat că ne-a avertizat că oamenii vor candidați noi, dar Traian Băsescu se poate răzgândi.
Care ar fi cea mai bună strategie pentru PNL?
Discuția pentru votul în 2 tururi s-a dus extrem de politizat. Votul în două tururi nu avantajează nici cetățeanul, nici independentul. Să acceptăm că pe locul 1 e PSD, pe locul 2 ar putea să fie un independent. Acest independent, dacă ar exista vot în două tururi, ar putea să iasă și într-adevăr am putea să îndeplinim una din doleanțele străzii și să nu mai iasă tot baronii. Atît PSD cât și ALDE recunosc că legea e proastă. Dar o lasă așa, ca să-și facă efectele și după aia o schimbăm. Să ne uităm în Europa de ce cele mai multe țări apelează la două tururi. Pentru că e uninominal. Ai nevoie de vot în două tururi în acest caz.
Dar de ce ați acceptat asta anul trecut?
A fost un compromis, s-a acceptat un singur tur ca să treacă legea votului prin corespondență și legea finanțării partidelor. A doua zi am contestat-o. Să ne amintim că avem și OUG 55, care le-a permis primarilor să treacă la alte partide. CCR a considerat-o neconstituțională, de doi ani de zile e blocată de PSD și nu e trecută pe ordinea de zi pentru a fi corectată.
Ca să mai vorbim de un paradox. Pe de o parte, pe bună dreptate, strada spune că vrea alt tip de politiceni, care să nu mai fie anchetați sau să nu mai fie bănuiți de corupție. În sondajele pe care le facem în teritoriu noi am renunțat la primari care nu corespund criteriilor de integritate. Ei bine, în aceste sondaje preferații sunt primarii care au dosare pe rol. Eu nu înțeleg cum se împacă această pretenție atât de vocală - de care PNL a ținut cont - și în egală măsură să te uiți în sondaje că primarii în funcție și cu dosare pe rol sunt totuși preferați de cetățeni.
PNL pierde la aceste alegeri doi primari...
Chiar mai mulți.
Dacă alegerile rămân într-un singur tur. Cum arată lucrurile? Ce mai poate face PNL?
Poate să pregătească candidați foarte buni, campanii foarte bune. Nu are rost să ne păcălim, votul într-un tur nu sprijină nici independenții, nici cetășenii, nici măcar PNL acolo unde a luat măsuri să aducă candidați noi.
Ați așteptat mai mult de la premier pentru schimbarea procedurilor?
Premierul Cioloș ș-a dat seama că acest vot într-un singur tur nu era corect. În primul program de guvernare a anunțat măsuri de schimbare, apoi a revenit și a vorbit de presiuni din partea partidelor. Ce să rezolve partidele? Când un partid majoritar blochează de doi ani de zile o OUG.
În ce măsură se mai poate modifica?
Legea spune că înainte cu 75 de zile înainte de alegeri nu se mai poate modifica, deci OUG ar fi făcut o modificare în timp. Asta nu înseamnă că nu trebuie să încerăm si pe mai departe, poate, poate se întâmplă minunea.
Ce alianțe sunt posibile după alegeri? Dincolo de PSRO, ce alte alianțe? Mișcarea Populară?
Orice vă spun ar fi speculații, încă nu s-a discutat așa ceva în partid.
Ce fel de teme să ne așteptăm să vedem în campanie?
Cred că subiectul corupției va rămâne pe agenda cetățeanului și a politicienilor. Când ieșea Sorin Oprescu primar, Vasile Blaga avea un program foarte bun și foarte tehnic. Campaniile se câștigă cu emoție, carismă.
Disputa Intact-ANAF
Referitor la declarația președintelui Klaus Iohannis, era necesară intervenția dumnealui?
Eu aș aprecia discurul premierului Cioloș, care a fost corect, și lea-a spus că dacă vi se pare că legea permite ANAF să facă abuzuri, de voi depinde. Atitudinea lui în fața unui Senat isteric a fost foarte bună. Sigur că ANAF poate să abuzeze, sunt mii de chioșcuri care sunt închise care sunt închise pentru că ANAF a considerat că n-au completat bine o hârtie.
Dacă vi se ia permisul și dați Poliția în judecată, până când nu se pronunță instanța rămâne la dvs și puteți să conduceți. Dacă ANAF vă închide chioșcul și dați în judecată, rămâne magazinul închis. Legea a fost modificată încât să se permită abuzuri.
Să vii acum și să faci o dezbatere în Senat pentru că e vorba despre un trust de presă și nu ai luat în calcul zecile și miile de sesizări despre activitatea ANAF arată cât le pasă mai mult de imaginea lor decât de soarta cetățenilor.
Cazul Voicu-Păun
Votul din Parlament referitor la ridicarea imunității deputaților Voicu și Păun.
Ați văzut care e motivul. Dacă Dacă domnul Voicu s-a făcut mai simpatic decât domnul Păun, atunci ghinion pentru domnul Păun. În Parlament trebuie să fii simpatic ca să-ți se asigure libertatea atunci când justiția suspectează că încalci legile. Ce-am putea spune?
Educația – dezbatere publică
Ce ar trebui să se întâmple?
În 26 de ani tot am cârpit. Până când nu schimbăm programa și currricula noi vorbim vorbe. În martie cred că vor fi simulările pentru vară. A trecut un an și nu am aflat nici acum cum au putut profesorii anul trecut, la examenul de anul trecut de la liceu, cum au dat diferențe atâta de mari între contestații. Se face anul, nimeni nu ne-a explicat. Copiii din generația din acest an vor trece prin același calvar. Se vorbește foarte mult, se fac comisii, dar de 26 de ani nu am putut să schimbăm programa și curricula.
Dar înainte ar trebui să aflăm ce vrem să învețe copiii...
Și ce școală vrem să creăm până la urmă. Vrem să scoatem latina... Întrebarea e de ce? Dacă scoatem latina, să modificăm puțin și matematica, chimia, fizica... Degeaba ai o programă foarte bună și curriculă bună, dacă ai cadre didactice care lasă de dorit.
Avem o problemă absolut reală de la pregătirea lor până la tot ce înțeleg prin pedagogie și relația cu elevul. Academicianul Solomon Marcus spunea că elevul se duce îngrozit la școală, sigur că elevul nu se duce la școală ca să afle, ci ca profesorul să-l interogheze și să-i dea niște note. Sunt situații când elevul nu poate să-o spună profesorului că n-a înțeles. Cu siguranță că sunt și excepții.
Finlanda, când a făcut reforma profundă, acolo au spus foarte clar că au început de la profesori. Au schimbat grila de salarizare, cu un salariu fix, care varia de la câți elevi se înscriau la cursuri, plus un barem.
Deci e o problemă de finanțare. În ce măsură putem să vedem în România acest lucru?
Dacă am aplica cel puțin modelul finlandez, că un profesor are ca salariu de bază 1000 de euro, iar de acolo fluctuează. Și medicii.. trebuie să-i scoți din categoria bugetarilor. Eu nu sunt sigură că nu există bani. Cred că nu există voință politică. E foarte ușor să domini un popor prost educat, sărac. E foarte ușor să-l domini.
Referitor la comisia formată la Ministerul Educației, abordările s-au despărțit. Unii vor o schimbare totală, alții vor o schimbare punctuală pentru că durează.
Sigur că durează, rezultatele se vor vedea peste 10 ani. Nici nu poți să stai cu mâinile în sân, dar trebuie să se întâmple. Noi vorbim de legea din 2010, care n-a fost proastă, dar a fost modificată de foarte multe ori. Întrebarea e ce vrem noi când trimitem copilul la școală. Copiii spun că se face foarte multă teorie și foarte puțină practică. Copilului i se cere să știe pe de rost lucruri din chimie, dar mi s-a părea mai bine să știe ce se întâmplă cu potasiul în raport cu corpul uman, să știe să citească o hârtie medicală.
Vedeți începutul unei schimbări?
Ar fi culmea să ne tăiem singuri craca. Vreau să văd că aceste dezbateri o să ducă la o concluzie, cât mai rapid. Dacă pașii se fac în ritm de melc nu ajungem nicăieri, iar nepoții nepoților noștri vor discuta cum discutăm noi acum.
Adriana Saftoiu, prim-vicepreședinte PNL, a fost invitata Adrianei Muraru, la 24 de minute. Adriana Săftoiu a vorbit despre alegerile locale care vor avea loc pe 5 iunie, dar și despre subiectele de actualitate: scandalul ANAF-Intact și reforma educației.