24 Minute
„S-a obţinut o finanţare ca până în 2020 să expunem către un milion de obiecte. Mă simt jenat că a fost nevoie de bani europeni pentru asta. E un efort semnificativ. S-ar face o platformă informatică - platforma culturalia.ro. ar fi o bibliotecă digitală a României şi ideea e să se expună online circa 750.000 de obiecte în cinci ani”, a spus Dan Matei.
Biblioteca digitală a României ar face parte dintr-un proiect mai mare al Uniunii Europene, respectiv biblioteca online europeana.eu. Acolo sunt stocate fotografii de muzeu, texte, audiograme, concerte înregistrate încă din 2008. România a avut până acum cea mai mică contribuție pe această platformă.
„Ne chinuim să le punem online. Să punem online cât mai mult din patrimoniu. Asta este o mare pornire din 2008 când s-a lansat eupopeana.eu. Este eun catalog colectiv ce adună 3500 de insituţii culturale. România are 177.000 de obiecte expuse, din cele cinci milioane. Prestaţia noastră este lamentabilă. Cum contribuția României este 0,2%, nu e elegant să vorbim de aspectul cantitativ. Din punct de vedere procentual stăm cel mai prost din UE”, a spus Dan Matei.
Fostul director al Institutului Memoriei Culturale a explicat că instituțiile de cultură din România nu au suficient personal, iar cel care există este prost plătit.
„Institutul meu este agregatorul naţional pentru Bibliotecă. Din astea 177.000 de obiecte expuse, 90.000 sunt expuse de institutul meu. Instituţiile culturale care ar trebui să expună ar trebui să facă nişte eforturi suplimentare. Presupune eforturi în plus. Imaginea trebuie să fie bună, descrierea adecvată, să fie pusă la o adresă stabilă. Ministerul meu, măcar la instituțiile naţionale ar fi putut să le ceară mai apăsat. Să le ceară să expună mai mult online. S-a ferit să facă asta”, a declarat Dan Matei.
Dan Matei este și membru în Consiliul Științific al Institutului Național al Patrimoniului și timp de 20 de ani a fost director al Institutului de Memorie Culturală.
De asemenea, Dan Matei este reprezentantul României în grupul de experți ai UE pentru digitizare.
Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” pot fi urmărite AICI.
Fostul director al Institutului de Memorie Culturală, Dan Matei, a declarat la emisiunea „24 de minute” că România a obținut o finanțare de 11 milioane de euro pentru crearea unei platforme online pe care să fie expuse un milion de obiecte de artă din patrimoniul românesc. Dan Matei a precizat că în acest fel orice cetățean, în orice colț al lumii s-ar afla, ar avea acces la obiectele de artă din România.