24 Minute
Liana Alexandru a stat de vorbă la „24 de minute” cu una dintre cele mai puternice voci feministe din România, conferințiar universitar Oana Băluță.
În România, peste 600 de mii de femei suferă, pe parcursul vieții, cel puțin o agresiune sexuală. Majoritatea nu sunt raportate, iar când sunt, nu se probează ușor. Cazul celor șapte violatori din Vaslui e doar unul foarte mediatizat. Trăim încă într-o lume în care puterea naturală de atracție a femeii e o culpă, bărbatul e doar o victimă, agresiunile din noapte de Revelion de la Koln pot fi judecate și ca o diferență culturală, iar instituția care recunoaște cel mai puternic spiritualitatea din om, Biserica, plasează și astăzi femeia ca fiind suspusă bărbatului. În această săptămână de început de martie, în care, prin tradiție, se gratifică femeia, România a ratificat Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeii şi a violenţei domestice. Cum ne-ajută acest document să mergem înainte?
Liana Alexandru a vorbit cu una dintre cele mai puternice voci feministe din România, conferențiarul universitar și scriitoarea Oana Băluță. Urmăriţi emisiunea în materialul video de mai jos:
Sunt 13 județe în România în care nu există niciun adăpost pentru victimele violenței domestice, a declarat Oana Băluță la „24 de minute”.
Dificultatea de a aborda violența asupra femeilor vine din faptul că avem cauze diverse. O cauză este inegalitatea de gen, hrănită de cultură, de socializare, hrănită prin educație. O altă cauză este inadecvarea măsurilor luate de instituții de-a lungul anilor. Paradoxal, o altă cauză ține de faptul că recent a fost recunoscut în România faptul că există violență în familie. Abia în 2003 a fost adoptată pentru prima dată o lege pentru prevenirea și combaterea violenței, urmare a integrării României în Uniunea Europeană, a explicat conferențiarul universitar.
Convenția de la Istanbul, ratificată de România săptămâna aceasta, este cel mai complex document în materie de protejare a violenței și ne obligă să aducem unele modificări ale legislației, a arătat Oana Băluță. Instituțiile vor avea obligații importante, de pildă să deschidă adăposturi pentru victime, să furnizeze servicii de specialitate. Trebuie recunoscute în legislații concepte importante, de exemplu cel de gen.
Convenția va începe să funcționeze după trei luni de la data de 29 februarie.
În acest moment, legislația română acoperă numai ceea ce se cheamă violență în familie, deci numai partenerii care dezvoltă relații definite drept familie pot să găsească sprijin în legislația actuală. O femeie supusă violenței în familie poate să ceară, de exemplu, un ordin de protecție în instanță, ceea ce înseamnă că trebuie să-și construiască un dosar, să depună o sesizare către instanța de judecată, trebuie să știe cum anume să completeze un formular. Dar oamenii dezvoltă de multe ori relații care nu sunt acoperite de noțiunea de familie. Ce facem cu aceștia? se întreabă Oana Băluță.
Ceea ce mai poate face o victimă a violenței este să se adreseze poliției, dar din experiența ONG-urilor, instituția poliției nu este cât se poate de deschisă. O victimă a violenței poate să ceară și un certificat medico-legal, dar acesta are un cost. Ce trebuie să argumenteze victima este că există stare de pericol. Pot apărea însă niște probleme. Există o perioadă de vulnerabilitate în viața victimei, în care ea face o astfel de solicitare și agresorul află înainte să obțină ordinul de protecție. În medie, perioada de așteptare este de 30 de zile, dar poate dura și 120 de zile, a atras atenția Oana Băluță.
Citiți și:
România ar putea avea centre integrate pentru victimele violenței sexuale
Alte emisiuni „24 de minute” pot fi urmărite AICI.
Liana Alexandru a stat de vorbă la „24 de minute” cu una dintre cele mai puternice voci feministe din România, conferințiar universitar Oana Băluță.