24 Minute
Dacă proiectul Comisiei Europene de amendare a țărilor care nu primesc refugiați ar intra în vigoare, România riscă o amendă de 1,58 de miliarde de euro, a precizat Mircea Geoană.
„Pentru România ar înseamna o amendă de 1,58 miliarde de euro dacă nu i-am primi pe cei circa 6000 de refugiați. Cred că abordarea UE este greșită. Ideea de a impune cote și de a veni cu penalizări este o abordare greșită. Cred că întotdeana funcționează altceva, dialogul este cea mai bună cale. Avem și obligație de solidaritate. Nu spun că este vina exclusiv a Bruxelles-ului sau a Berlinului. Toți sunt politicieni și joacă pe termen scurt cu emoții pe termeni scurt. Ideea că Europa începe să lucreze cu biciul, datul peste degete, chestiuni punitive,nu va face bine pe termen mediu și lung. Riscăm să intrăm într-o logică unde să forţăm o reacţie de respingere şi să dăm vânt unor partide naţionaliste, extremiste”, a spus Mircea Geoană.
Fostul ministru de Externe a atras atenția că România încă nu a învățat „lecția europeană” și este contraproductiv să avem o atitudine antieuropeană.
„Acest moment este mai grav și cu potențial de destabilizare și mai profund decât ne dăm noi seama. Noi ca români care suntem veniți mai târziu, am pierdut șapte miliarde de euro din banii noștri, nu am învățat lecția europeană, să mai avem și o atitudine antieuropeană. Asta ne-ar mai trebui, să ne inchidem, succesul vine dintr-o lume globalizată”, a subliniat Mircea Geoană.
De asemenea, Mircea Geoană a afirmat că Uniunea Europeană a „îndulcit” regulile pentru Turcia, dar a ținut România la porțile Schengen dintr-un motiv politic.
„UE are nevoie de Turcia. Pe noi la Schengen ne-au ținut la ușă dintr-un motiv politic. Pentru că țările aveau o fobie față de imigranți. Nu conta dacă erau imigranți din Magreb sau din Europa de Est. Noi am fost prea cuminței și nu am zis că pe motiv politic. Tot așa regulile UE au fost îndulcite politic pentru o Turcie fără de care nu ne putem descurca cu imigranții”, a conchis fostul ministru de Externe.
Statele UE care refuză să împartă „povara” primirii refugiaților repartizați pe cote obligatorii de Comisia Europeană riscă să plătească miliarde de euro.
Potrivit unui proiect de reformă a regulilor de azil, document pregătit de Comisia Europeană și consultat de Financial Times, taxa ar urma să fie stabilită la 250.000 de euro pentru fiecare refugiat refuzat.
Alte ediții ale emisiunii 24 de minute puteți viziona AICI.
Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a criticat la emisiunea 24 de minute abordarea Uniunii Europene în criza refugiaților. El a explicat că ideea de cote și acțiuni punitive accentuează respingerea cetățeanilor și dă avânt partidelor extremiste.