24 Minute
„Îmi place să cred că nu eșuează. Are rol educativ ca școala românească. Școala românescă eșuează dacă absolvenții nu au rezultate bune, dar nu desființăm scoala. Cred că dacă nu se adună banii subscripția nu eșuează, ne dă mai degrabă o măsură a cât de bine am făcut noi pentru a strânge banii și a cât de bine au înțeles românii că e timpul să dea ceva pentru patrimoniul cultural. E un prim pas. Ideea noastră a fost să deschidem o subscripție națională permanentă pentru achiziționarea patrimoniului cultural pentru care statul nu are fonduri. E un demers pe termen lung”, a spus fostul secretar de stat.
De asemenea, Mihai Ghyka a precizat că până acum s-au strâns 230.000 de euro.
„Suntem într-un moment dificil pentru că s-au strâns 230.000 de euro. Viziunea mea este că de fapt Cumințenia Pământului este un proiect al Guvernului și al Ministerului Culturii. Dincolo de suma care se va strânge este important că am revenit la români cu un proiect național. E o ocazie pentru români să facă ceva pentru țară. Nu cred că va fi un consens vreodată asupra vreunei oprere de artă, dar cred că este de datoria statului român să cumpere un Brâncuși dacă poate. E momentul să ne întoarcem către Brâncuși și să îl recunoaștem ca român. Cumințenia Pământului este împăcarea noastră cu Brâncuși. La 25 de ani după Revoluție cred că este momentul să înțelegem că fiecare dintre noi trebuie să facă puțin ca să facă România mai bună. Adică să faci voluntariat într-o asociație, să vii să lucrezi la Guvern pentru o perioadă dacă ți se cere acest lucru, să donezi pentru Cumințenia Pământului”, a subliniat fostul secretar de stat.
Ministerul Culturii lucrează, în prezent, la un cod al patrimoniului care să devină o supralege pentru patrimoniul național.
„Codul patrimoniului este o dorință mai veche a Ministerului Culturii, Am fixat principiile codului. El devine o supralege pentru patrimoniul național. E vorba despre a ști cum să dai avizele, cum se pot clasa, ce trebuie protejat. Acum avem un ansamblu de legi care funcționează neunitar. Patrimoniul e în pericol. Sunt listate 530 de monumente în pericol de colaps. În engleză pentru patrimoniu este folosit cuvântul heritage care înseamnă moștenire. Moștenire, ceea ce primești de la străbunii tăi și ce lași mai departe. Mi-aș dori ca balanța să fie una pozitivă. Din păcate azi lăsăm din ce în ce mai puțin”, a conchis Mihai Ghyka.
Mihai Ghyka a declarat că pleacă de la Ministerul Culturii după șase luni deoarece viziunea sa nu se potrivește cu cea a noului ministru Corina Șuteu.
„Plec odată cu sfârșitul mandatului lui Vlad Alexandrescu. Avem un nou ministru cu alte priorități și viziune în care mă regăsesc mai puțin. Viziunea ministrului contează. Nu îmi găsesc locul în actuala formulă. Împărtășim fără îndoială aceleași valori”, a subliniat fostul secretar de stat.
Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri.
Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” le puteți urmări AICI.
Fostul secretar de stat Mihai Ghyka a precizat la emisiunea 24 de minute că proiectul de subscripție națională pentru achiziționarea sculpturii Cumințenia Pământului face parte dintr-un demers pe termen lung care vizează deschiderea unei subscripții naționale permanente pentru cumpărarea patrimoniului cultural. De asemenea, Mihai Ghyka a subliniat că și dacă nu se vor strânge banii pentru Cumințenia Pământului acest lucru nu înseamnă că proiectul a eșuat.