24 Minute
„O mai bună selecție a cadrelor didactice și o bună pregătire inițială. În prezent, avem un modul psiho-pedagogic care este perimat, depășit. În Finlanda, doar 10% dintre cei mai bun absolvenți au acces la catedră. Acolo a fi profesor reprezintă un mare statut social. De asemenea, trebuie o mai bună bună salarizare a cadrelor didactice. În al doilea rând, este nevoie de o evaluare serioasă a profesorilor, astfel că atunci când nu au rezultate, și nu mă refer la olimpiade, să poate să fie scoși din sistem. Nu în ultimul rând, o puternică finanțare, cu cel puțin 6% din PIB. Aceși bani trebuie să meargă către pregătirea profesorilor și către infrastructura școlară”, a spus Tincuța Apăteanu.
Fondatoarea Edusfera a subliniat că sistemul învățământ din România se concentrează pe elemente greșite.
„Ar trebui să ne aplecăm către medie, nu către vârfuri. Școala se concentrează acum pe elemente complet greșite. Rolul părinților în Rmâniao când vezi că sistemul este disfuncțional, inechetabil,periculos pentru unii copii, este din ce în ce mai important. Părinții trebuie să compenseze pericolele din școli. Stima de sine este puțin distrusă în unele școli din România. Și atunci le revine părinților rolul de a le crește încrederea în sine”, a subliniat Tincuța Apăteanu.
Asociația Edusfera „susține accesul la o educație de calitate al copiilor și tinerilor români, prin dezvoltarea de programe în domeniul educației”. ONG-ul a lansat o petiție pentru acordarea a 6% din PIB către sistemul de educație și oferă cursuri de programare pentru copiii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani.
Emisiunea „24 de minute” începe la ora 12:30 și este difuzată exclusiv online, de luni până vineri.
Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” le puteți urmări AICI.
Fondatoarea Asociației Edusfera a declarat la emisiunea 24 de minute că sistemul de învățământ din România ar putea fi îmbunătățit dacă s-ar lua o serie de măsuri punctuale, respectiv o mai bună selecție a cadrelor didactice, o evaluare mai serioasă a profesorilor și o puternică finanțare, cu cel puțin 6% din PIB. Tincuța Apăteanu a precizat că în momentul de față sistemul de educație din România este inechitabil, disfuncțional și chiar periculos pentru unii copii.