24 Minute
Ce rezolvă pragul de 150.000 de euro introdus la Senat în dezbateri? Sunt mulțumitoare modificările?
Sunt unele erori consistente. Băncile comerciale și Comisia Europeană au avut nemulțumiri. Este o lege profundă neancorată în realitate, se încalcă Constituția, Codul Civil și contractul de credit. Economic se poate crea hazard moral, apar riscuri. Social, nu știu dacă cineva s-a gândit, dar să presupunem că un client se mută în chirie. Rata unui credit este mult mai stabilă decât chiriile care sunt volatile. Piața chiriilor va suferi un impuls din cauza cererii în creștere. Vom asista la o creștere a acesteia. Vor pierde sumele achitate, după aceea vor fi subiecții unei piețe volatile cu costuri în creștere. Relativ repede se va depăși costul cu rata. Pe plan extern va fi un semnal neplăcut. Mulți se vor întreba cât de stabil este cadrul legal în România. Este o certitudine că această lege dă liber oricui să nu plătească o datorie angajată prin contract.
Băncile sunt criticate că nu își asumă niciun risc. Cum vedeți această critică?
În actuala conjunctură, banca își asumă riscul de a primi o casă înapoi și nu banii care i-a dat cu împrumut. De aceea este fals să spui că banca nu și-a asumat niciun risc. Băncile nu atrag terenuri și plasează semințe. Ele răspund față de deponenți. Deci este un risc de neîncasare și un alt risc față de deponenți cărora va fi obligată să le spună că a primit case și nu bani de la cei împrumutați.
Dacă mă împrumut la bancă văzând că pragul de 150.000 de euro, nu procedez incorect față de alți deponenți care și-au depus banii la bancă? Vor fi repercusiuni directe asupra celor care economisesc. Din punctul meu de vedere legea este șchioapă. Pragul de 150.000 de euro nu rezolvă nimic.
Din punctul meu de vedere legea nu este completă, nu este clară, nu acoperă în mod cert o zonă care avea nevoie de reglementare, contravine unor principii fundamentale.
Ce modificări ați cere în Camera Deputaților?
Una ar putea cerința de a defini simplu, clar, concis ce este o persoană intrată in dificultate? Pragul de 150.000 de euro nu îmi spune nimic. Celelalte criterii sunt foarte acoperitoare, cum ar fi acela de a avea un credit până în 150.000 de euro, nici măcar nu le pot numi criterii. Ar putea fi o mulțime de alte modificări. Acestea ar putea privi scopul legii, cui se adresează. Încerc să fac abstracție de faptul că lucrez într-o bancă, încerc să fiu obiectiv. Nu este o luptă, este un efort colectiv de a face o lege corectă.
De ce credeți că politicienii au făcut front comun?
Până nu demult exista un pol politic majoritar și un adversal politic. La un moment dat, adversarul politic tradițional a dispărut, iar polul politic s-a scindat. Ei acum trebuie să se plaseze in poziție concurențială, mai ales că fiecare trebuie să câștige electorat. Niciunul dintre foștii colaboratori nu vrea să piardă puncte. Dar dacă ar gândi la rece ar trebui să spună că este o lege care trebuie creată, dar fără a călca în picioare alte legii, principii.
Cum vedeți poziția Guvernului?
Este condiționată de un suport politic care la rândul lui este și acesta condiționat. Politicienii ar trebui să înțeleagă că acest Guvern de tehnocrați vine să ajute.
Cum vi se pare poziționarea Guvernului față de mediul economic, bancar?
Guvernul s-a poziționat în limitele libertății pe care Guvernul o are, în limitele reprezentate de condiționalități. Este puțin probabil că va putea evita interferențele cu domeniul politicienilor. Sabia lui Damocles este deasupra capului lui. Ar trebui să nu se uită de stabilitatea națională, un element cheie este ceea ce putem numi sănătatea națională. Institutul Cantacuzino a fost de facto înființat în 1901 și apoi de jure în 1921. După ce a fost singurul producător de vaccinuri din regiune, acum nu mai face niciun vaccin. Este păcat să rămână așa. În multe spitale li s-a spus mamelor că nu li se poate da gratis vaccinuri. Când au întrebat dacă pot beneficia de acesta dacă îl vor plăti li s-a spus că da. Dar de ce se poate da doar dacă îl plătesc?Este un institut care este pe aceeași treaptă de importanță cu Banca Națională. S-au făcut importuri de vaccinuri din Bulgaria, care este tradiția Bulgariei din acest punct de vedere? De ce acest institut este lăsat să moară?
Florian Libocor, economist, a discutat cu jurnalistul Claudiu Pândaru la emisiunea 24 de minute, despre modificările aduse de Senat acestei legi.