24 Minute
Alice Iacobescu a discutat cu invitatul său despre efectele scandalului „Panama Papers”, dar și despre motivele pentru care l-ar alege americanii pe Donald Trump președinte. Urmăriți înregistrarea emisiunii în materialul video de mai sus.
Două probleme relevă acest uriaș efort jurnalistic, „Panama Papaers” – una legată de moralitatea sistemului economic mondial care, în condițiile globalizării, se folosește de instrumentul offshore-urile pentru a evita plata de taxe. Și aici este o chestiune morală, pentru că strict vorbind, acest circuit al banilor este strict legal, dar este profund imoral. Cealaltă componentă este legată de prezența unor șefi de state și de guvern, care nu ar fi trebuit să aibă interese economice în timpul mandatului și n-ar fi trebuit să le ascundă contribuabilului, a explicat Andrei Țărnea.
Este de așteptat ca aceste dezvăluiri să aibă un efect semnificativ pentru echilibrul politic ucrainean, la Moscova impactul va fi redus, cel putțin pe termen scurt. Situația e cumva paradoxală. Deși președintele Poroșenko era om de afaceri înainte să ajungă președinte și putea în mod legal să se folosească de aceste instrumente, în timp ce președintele Vladimir Putin a fost tot timpul un funcționar de stat, în Ucraina e vorba de criza fără precedent din estul țării și impresia e că președintelui îi păsa mai mult de afaceri.
În campania din America nu e întâmplător că a căpătat importanță subiectul legat de capturarea deciziilor politice de către marile interese economico-financiare, prin rolul pe care persoane extrem de bogate îl joacă în politică, a subliniat Andrei Țărnea.
„Opinia mea este că această scurgere de informații e legată de momentul alegerilor americane. Nu e o convingere și nu am date, dar timingul este potrivit. Atunci când într-una dintre cele mai importante democrații din lume, într-una dintre cele mai importante dezbateri publice legate de etică și morală, unul dintre subiectele importante este captura financiară a intereselor politice, a jocului politic, cum o acuză unii dintre candidați, timingul le servește. În mod concret, Bernie Sanders, de exemplu, care își construiește întreaga argumentație de campanie pe eliberarea Washingtonului de sub acest efect al banilor, cum spune el, dar și Donald Trump, care în mod paradoxal, este un miliardar care s-a folosit din plin off-shore-uri și instrumente de acest tip, ba chiar s-a ascuns în spatele lor, atunci când afacerile lui nu au funcționat, deci amândoi susțin că e nevoie de o clarificare morală”, a declarat Andrei Țărnea.
Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” găsiți AICI.
Politologul Andrei Țărnea de la Institutul Aspen a comentat la emisiunea „24 de minute” scandalul Panama Papers. În opinia sa, nu este întâmplător că izbucnește în plină campanie electorală în SUA. În acest context, politologul a vorbit și despre șansele lui Donald Trump de a ajunge la Casa Albă.