24 Minute
Activistul de mediu a explicat că industria tutunului a făcut foarte mult lobby pe lângă Parlament pentru a împiedica adoptarea legii care prevede interzicerea fumatului în spații publice. De asemenea, Robin Simion a atras atenția că, fiind parte interesată, conform legii, reprezintanții tutunului nu aveau dreptul să participe la ședințele Comisiei de Sănătate din Parlament.
În ceea ce privește modificarea legii antifumat, Robin Simion s-a declarat dezamăgit de faptul că parlamentarii Florian Popa și Marin Burlean sunt medicii și cu toate acestea sunt printre cei mai avizi susținători ai modificării legii.
„Sunt profund dezamăgit de parlamentarii Relu Fenechiu, Florian Popa și Marin Burlea. Doi sunt medici și unul este avocat. Domnul Fenechiu găsește chichițe avocățești. Ei încearcă să căpușeze legea. Florian Popa, fost rector al UMF, Marin Burlea, președintele Asociației de pediatrie, sunt medici amândoi și sunt două dintre cele mai vocale voci care vor modificarea legii și au cerut inclusiv dreptul de a se fuma în spitale”, a spus activistul de mediu.
Referitor la faptul că s-a vorbit mult în spațiu public despre pacienții de la Psihiatrie unde tutunul este folosit ca terapie, Robin Simion a spus că această tactică este una „parșivă”.
„Este o tactică parșivă. Sunt medici care sunt fumători și care nu vor să iasă din spital să fumeze. Industria tutunului are niște mape de damage control și când se discută despre o lege antifumat atunci ei deschid mapele. M-aș bucura ca un copil să aflu câți bani s-au dus în zona politicului și media din partea lor”, a spus activistul de mediu.
În acest moment, s-a amânat dezbaterea privind modificarea legii și Coaliția România Respiră este foarte atentă la activitatea comisiilor parlamentare.
„S-a amânat debzaterea legii care aplică directiva europeană și avem multe pârghii. Avem alături de noi deputați, membri din Comisie. Nu se poate altfel, că altfel o să fie doar reprezentanți ai industriei tutunului, care legal nu ar avea ce să facă într-o Comisie de sănătate. Cu toate că suntem foarte mulți atenți la activitatea comisiilor tot mai sunt derapaje”, a spus activistul de mediu.
Robin Simion a spus că 27 % din populația României este fumătoare și parlamentarii încearcă să facă legi doar pentru această minoritate. De asemenea, el a spus că în Europa sunt 10 țări verzi care au aprobat interzicerea fumatului în spații publice.
Activistul de mediu a mai spus că o țară de dimensiunea Bulgariei moare anual din cauza consumului de tutun și în România patru oameni pe oră mor din cauza fumatului.
Robin Simion a declarat că ministrul Sănătății susține cauza lor și a amintit că Vlad Alexandrescu a declarat că este încrezător că Parlamentul va lua decizia potrivită.
Alte ediții ale emisiunii „24 de minute” pot fi urmărite AICI.
Organizația Mondială a Sănătății a acordat două premii din patru pentru lupta anti-fumat României. Un premiu a fost destinat Aureliei Cristea, parlamentarul care a inițiat legea privind interzicerea fumatului în spații publice, și un altul Coaliției România Respiră. Coaliției România Respiră a întâmpinat multe piedici în demersurile făcute pentru adoptarea acestei legislații, a explicat activistul de mediu Robin Simion la emisiunea „24 de minute”. De la ședințe din Comisia de Sănătate anunțate în ultimul moment astfel încât doar reprezentanții industriei de tutun puteau ajunge la ședințe anulate de-a dreptul printr-un sms.