1912 - LENIN SE CEARTĂ CU TOVARĂȘII LUI
Social-democrații ruși s-au reunit pentru o conferință la Praga, la cererea lui Vladimir Ilici Lenin. Trebuia să fie o reuniune secretă, dar poliția secretă țaristă știa tot.
În cadrul acestei conferințe, Lenin și susținătorii lui, care foloseau numele de bolșevici, adică "majoritarii", se rup de restul partidului social-democrat rus.
Astfel, Lenin și-a făcut propriul partid. Stalin a fost printre bolșevicii inițiali. Cinci ani mai târziu, oamenii lui Lenin au preluat puterea în Rusia și au creat URSS.
1968 - ÎNCEPUTUL PRIMĂVERII DE LA PRAGA
Alexander Dubček, un reformist, a fost ales liderul comuniștilor cehoslovaci. A fost începutul perioadei de schimbări rămasă în istorie ca "primăvara de la Praga".
Dubček a vrut să descentralizeze economia planificată a țării și să introducă elemente de democrație. În plus, Cehoslovacia ar fi devenit o federație din două țări.
Democratizarea nu a fost văzută cu ochi buni la Moscova.
Dubček nu cedează așa că URSS și Pactul de la Varșovia au invadat Cehoslovacia. România nu a participat.
1875 - CLĂDIRE CELEBRĂ
Palatul Garnier, unul dintre cele mai renumite sedii de operă din lume, a fost inaugurat la Paris acum 149 de ani. Clădirea era un gigant al vremii: 73,6 m înălţime.
Construcţia, în stil neo-baroc, cu o fațadă din marmură, cu coloane și traverse din fontă, este opera arhitectului francez Charles Garnier. Lucrările au durat 15 ani.
Palatul Garnier a fost construit la ordinul împăratului Napoleon al III-lea, ca parte a planului de modernizare a Parisului. Împăratul nu a prins inaugurarea.