Digistoria – Cele mai importante evenimente petrecute pe 31 ianuarie

Data publicării:
digistoria

31 ianuarie 1606 - Pedeapsă pentru trădători

Guy Fawkes era executat într-un mod brutal pentru că a încercat să arunce în aer Parlamentul englez și pe Rege. Erau uciși și alți trei participanți la acest complot.

Punerea în aplicare a condamnării la moarte a avut loc într-o piață de lângă clădirea Parlamentului, pe care Guy Fawkes a vrut să o distrugă cu butoaie de praf de pușcă.

Prinderea lui Guy Fawkes este marcată și astăzi în UK. Iar când monarhul britanic vine să deschidă Parlamentul, soldați caută în beci, să nu fie vreun alt conspirator.

31 ianuarie 1978 - Coroană salvată și returnată

Coroana Sfântului Ștefan, unul dintre principalele simboluri ale Ungariei, era expusă public după ce revenise în țară cu câteva săptămâni înainte. Stătuse 33 de ani în SUA.

La finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, coroana fusese găsită în Austria de soldați americani. A fost dusă în SUA și ținută la Fort Knox, ca să fie protejată de sovietici.

Președintele Jimmy Carter ordonă returnarea coroanei în țara ei de origine. A fost dusă la Budapesta de șeful diplomației SUA. Coroana e azi în clădirea Parlamentului.

31 ianuarie 2020 - Final de Brexit

Pe această dată, la ora 23.00 GMT, Marea Britanie iese oficial din Uniunea Europeană. Asta după ora UK. Pentru UE, Brexit a fost la 1 februarie, miezul nopții, ora Belgiei.

A fost finalul unui divorț și a unui partaj care a durat mai bine de 3 ani. Procesul a început pe 23 iunie 2016, când majoritatea britanicilor au votat să iasă din UE.

Nici până în prezent, Marea Britanie și Uniunea Europeană nu au rezolvat toate problemele provocate de Brexit. Irlanda de Nord rămâne o chestiune de ceartă în UE și UK.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri