Membrii NATO din Europa de Est se reunesc în Letonia pentru a dezbate problema securității regionale. România mediază discuțiile

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
membrii nato
sursa: shutterstock.com/

Oficialii din statele membre NATO ale Europei de Est se vor reuni astăzi la Riga pentru a dezbate evoluția securității regionale dar și pentru a pregăti summitul din iulie de la Washington.

Reuniunea se va desfășura la Riga după formatul "Bucureşti 9" și vor participa România, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Letonia, Lituania și Estonia. La întâlnire va fi prezent și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Grupul va dezbate problema securității flancului estic al alianței în contextul războiului purtat de Rusia în Ucraina. Statele din centrul şi estul Europei, cu excepția Ungariei, sunt printre cei mai fermi susţinători ai Kievului.

De asemenea, pe agenda întâlnirii va fi și pregătirea summitului de la Washington, care se va desfășura între 9-11 iulie. Atunci membrii NATO vor discuta despre ajutorul de război dedicat Ucrainei, relatează news.at.

Grupul celor nouă state a fost fondat în urma anexării ilegale de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, la iniţiativa Poloniei şi României.