Garda Revoluționară din Iran a sechestrat un cargo civil israelian. Un comando a făcut rapel pe containere dintr-un elicopter sovietic

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
cargo
Foto: Profimedia

Garda Revoluționară din Iran a capturat o navă portcontainer legată de grupul israelian Zodiac Group, la intrarea în Strâmtoarea Hormuz între Iran și Emiratele Arabe Unite.

Nava a fost preluată și redirecționată către apele iraniene. Iranul nu a oferit nicio explicație în afara faptului că nava era afiliată cu Israelul. Comandanți din Garda Revoluționară paramilitară a Iranului au coborât cu rapel de pe un elicopter pe un cargo afiliat Israelului în apropierea Strâmtoarei Hormuz, scrie azi Haaretz.

IRNA, agenția de știri controlată de stat din Iran, a declarat că o unitate specială a marinei Gărzii a efectuat atacul asupra navei, MSC Aries, o navă portcontainer asociată cu Zodiac Maritime, cu sediul în Londra. Nava ar fi avut pavilion portughez.

Zodiac Maritime face parte din grupul Zodiac al miliardarului israelian Eyal Ofer. Zodiac a refuzat să comenteze și a trimis întrebări către MSC. MSC, cu sediul în Geneva, a recunoscut ulterior capturarea și a spus că la bordul navei se aflau 25 de membri ai echipajului. IRNA a declarat că Garda va duce nava în apele teritoriale iraniene.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Mai devreme, un oficial al apărării din Orientul Mijlociu, care a vorbit sub protecția anonimatului, a distribuit un videoclip al atacului către Associated Press. În el, comandanții iranieni se coboară cu rapel pe un stivuitor de containere aflat pe puntea navei.

Un membru al echipajului de pe navă se poate auzi spunând: "Nu ieșiți." Apoi le spune colegilor săi să meargă la puntea navei în timp ce mai mulți comandanți coboară pe punte. Un comandant poate fi văzut stând în genunchi deasupra celorlalți pentru a le oferi un posibil foc de acoperire.

Videoclipul corespundea detaliilor cunoscute ale MSC Aries. De asemenea, elicopterul folosit părea să fie un elicopter Mil Mi-17 de epocă sovietică, pe care atât Garda, cât și houthii sprijiniți de Iran din Yemen l-au folosit în trecut pentru a efectua raiduri cu comandouri asupra navelor.

Operațiunile Maritime ale Comerțului Maritim din Regatul Unit au descris nava ca fiind "capturată de autoritățile regionale" în Golful Omanului, în apropierea orașului portuar al Emiratelor Arabe Unite, Fujairah, fără a oferi detalii suplimentare.

MSC Aries fusese ultima dată localizată în apropiere de Dubai, îndreptându-se către Strâmtoarea Hormuz vineri. Nava își oprise datele de urmărire, ceea ce a fost obișnuit pentru navele afiliate cu Israelul care se deplasează prin regiune.

Ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz, a cerut țărilor să listeze Garda ca organizație teroristă.