Vești bune pentru economia americană: Analiştii de la Goldman Sachs își reduc estimările privind probabilitatea unei recesiuni 

G.C. Data publicării: Data actualizării:
economia SUA
sursa: shutterstock.com/

Analiștii firmei de brokeraj Goldman Sachs și-au redus estimările privind o posibilă intrare în recesiune a SUA în următoarele 12 luni cu 5 puncte procentuale, până la 15%, datorită unui raport favorabil al locurilor de muncă din septembrie. 

Raportul a arătat o creștere semnificativă a numărului de locuri de muncă — cea mai mare din ultimele șase luni — și o scădere a ratei șomajului la 4,1%, a transmis vineri Departamentul Muncii. Astfel, creșterea neașteptată a angajărilor a liniștit temerile privind o scădere rapidă a cererii de forță de muncă, ceea ce ar fi putut duce la o creștere a ratei șomajului, scrie Reuters.

Goldman Sachs a menținut, de asemenea, previziunile privind reducerile consecutive ale ratelor dobânzilor de referință cu 25 de puncte de bază pentru a ajunge la o rată terminală de 3,25%-3,5% până în iunie 2025.

Rezerva Federală a redus rata dobânzii de politică monetară cu 50 de puncte de bază în septembrie, la un interval de 4,75%-5,00%, prima reducere din 2020.

Deși cifrele privind locurile de muncă sunt volatile, nu există indicii clare pentru revizuiri negative persistente, mai spun analiștii.

În august, analiștii Goldman Sachs și-au revizuit estimările privind o posibilă intrare în recesiune a SUA în următoarele 12 luni până la 20%, de la 25% anterior, după cele mai recente date statistice referitoare la solicitările inițiale de ajutoare de șomaj și vânzările cu amănuntul. La începutul lunii august, aceeași firmă de brokeraj a crescut șansele de recesiune în SUA, de la 15% până la 25%, după ce rata șomajului a urcat în luna iulie până la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.