Uniunea Europeană prelungește acordul rutier cu Ucraina. Tranzitul și schimburile comerciale se extind pentru încă un an

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
camioane ucraina transport europa
sursa: profimediaimages.ro/

Uniunea Europeană şi Ucraina au decis joi să prelungească înțelegerea privind transportul rutier. Acordul urmăreşte să ajute Ucraina să acceseze pieţele mondiale prin facilitarea tranzitului prin ţările UE, dar şi dezvoltarea legăturilor cu piaţa spațiului comunitar.

Semnat pentru prima dată la 29 iunie 2022, după ce Ucraina a fost invadată de Rusia, acordul a sporit substanţial schimburile comerciale realizate pe cale rutieră de ucraineni în cadrul spațiului comunitar al Uniunii Europene. Înțelegerea a fost prelungită anual, astfel, noul termen va fi valabil până la data de 30 iunie 2025. Dacă țările membre constată perturbări în economia națională din cauza transporturilor ucrainene, atunci acordul încetează unilateral.

"De la acordul iniţial, exporturile rutiere ucrainene către UE au crescut semnificativ, adăugând peste 300.000 de tone de mărfuri exportate lunar. În acelaşi timp, importurile ucrainene din UE au crescut vertiginos, s-au mărit de aproape trei ori în comparaţie cu valoarea exporturilor și astfel au ajuns la valoarea impresionantă de 700 milioane de euro pe lună.

Extinderea prezentului acord este o expresie puternică a solidarităţii europene. Prin consolidarea acordului cu garanţii solide şi asigurarea fermă a respectării legii, punem bazele unor conexiuni de transport durabile care fortifică rezilienţa Ucrainei", a declarat Adina Vălean, comisar european pentru transporturi.

Acordul a fost implementat din cauza pierderii rutelor de transport și piețelor de export ale Ucrainei ca urmare a invaziei rușilor, precizează Comisia Europeană printr-un comunicat.