Ungaria preia președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Boka: Vom acționa cu imparţialitate
Cu ocazia învestirii Ungariei la conducerea Consiliului Uniunii Europene pentru următoarele șase luni, oficialii de la Budapesta au ținut să dezmintă temerile colegilor de la Bruxelles și au promis echidistanţă în gestionarea problemelor uniunii.
Ungaria a preluat astăzi conducerea rotativă a Consiliului UE. Timp de şase luni, administrația ungară își va pune amprenta pe problemele importante la nivel european și va modera discuțiile dintre statele membre. Deși au existat mai multe derapaje antidemocratice din partea oficialilor ungari, guvernul de la Budapesta dă asigurări că își va îndeplini în mod echidistant obligaţiile şi responsabilităţile.
"Vom acţiona ca un mediator imparţial, în deplină loialitate cu toate statele membre. În acelaşi timp, Ungaria va profita de poziția sa pentru a-şi prezenta viziunea asupra Europei", a declarat ministrul afacerilor europene, Janos Boka.
Ungaria pare pregătită să-şi facă auzită vocea, având în vedere că la ultima preşedinţie din 2011, premierul Viktor Orban a fost mai tot timpul în opoziția colegilor europeni. De data aceasta însă, Orban pare mai hotărât ca niciodată să denigreze elita tehnocrată de la Bruxelles și să-și exercite dreptul de veto pe chestiuni importante, informează cotidianul La Croix.
Preşedinţia rotativă permite ţării care o deţine să controleze ordinea de zi a reuniunilor celor 27 de state membre, o putere semnificativă, dar nu absolută. Belgia, de la care Ungaria a preluat președinția UE, alături de instituţiile europene, au făcut eforturi pentru a securiza deciziile importante, cu scopul declarat de a limita instabilitatea politică.