Un nou ajutor pentru Ucraina: Marea Britanie oferă un împrumut de 2,9 miliarde de dolari pentru reconstrucție și armament 

Redacția Digi Economic Data publicării:
Volodimir Zelenski
sursa: profimediaimages.ro/

Marea Britanie va acorda Ucrainei un împrumut de 2,26 miliarde de lire sterline (2,94 miliarde de dolari) ca parte a unui ajutor mai mare planificat de Grupul celor Șapte (G7), susținut de activele înghețate în Occident ale Băncii Centrale a Rusiei. Fondurile sunt destinate reconstrucției infrastructurii afectate de război și achiziționării de arme.

Ministrul apărării, John Healey, a declarat că banii donați de Marea Britanie vor fi destinați exclusiv pentru armata Ucrainei și ar putea fi folosiți pentru dezvoltarea de drone capabile să parcurgă distanțe mai mari decât unele rachete cu rază lungă de acțiune, potrivit Reuters.

Healey a spus că utilizarea fondurilor acordate de Marea Britanie din împrumutul G7 a fost discutată în cadrul întrevederilor dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul Keir Starmer la Londra, în urmă cu două săptămâni, și între miniștrii apărării din G7 în Italia weekendul trecut.

G7 a anunțat în iunie că va acorda un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina, plătit din profiturile generate de cele aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate în Occident. Activele au fost înghețate la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022. 

Discuțiile privind împrumutul G7 accelerează, deoarece țările occidentale vor să asigure finanțarea Ucrainei, din cauza temerilor că, dacă Donald Trump va câștiga alegerile din SUA luna viitoare, ar putea reduce sprijinul.

Uniunea Europeană, unde sunt blocate majoritatea activelor rusești, a fost deja de acord să ofere 35 de miliarde de euro (38 de miliarde de dolari) ca parte din contribuția blocului.

Contribuția Marii Britanii se adaugă la cele 12,8 miliarde de lire sterline (16,61 miliarde de dolari) deja angajate în sprijinul Ucrainei.

Ministrul de finanțe, Rachel Reeves, a declarat că împrumutul va fi virat în tranșe.

Ajutor și din partea SUA

Luni, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunţat, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, un nou pachet de ajutor militar în valoare de 400 de milioane de dolari, care cuprinde muniţie, echipamente militare şi armament.

Pachetul de ajutor de 400 de milioane de dolari include muniție suplimentară, vehicule blindate și arme antitanc, inclusiv: 

  • muniție pentru sistemele de rachete HIMARS; 
  • muniție de artilerie de 155 mm și 105 mm, precum și sisteme de mortiere de 60 mm, 81 mm și 120 mm și muniția acestora; 
  • rachete antitanc TOW și sisteme antitanc Javelin și AT-4; transportoare blindate de trupe M113; 
  • echipamente de comunicații prin satelit, arme de calibru mic și muniție, grenade și echipamente de antrenament, echipamente și muniție pentru operațiuni de demolare;
  • echipamente pentru protecția infrastructurii naționale critice;
  • piese de schimb, echipamente de sprijin, servicii, formare și transport.