UE mai face un pas pentru reconstrucția Ucrainei. Retragerea profiturilor din activele înghețate ale Rusiei a devenit lege
Uniunea Europeană a adoptat o lege prin care are puterea să retragă profiturile obținute din activele înghețate ale băncii centrale ruse. Prin această reglementare, obiectivul blocului comunitar este de a utiliza banii pentru a finanța reconstrucția Ucrainei după terminarea războiului.
Uniunea Europeană (UE) și Grupul celor Șapte Națiuni (G7) au înghețat circa 300 de miliarde de euro din activele băncii centrale ruse din cauza războiului din Ucraina declanșat de Kremlin. UE și G7 au dezbătut mai bine de un an cum să folosească fondurile rusești.
Două treimi din aceste fonduri sunt în UE, majoritatea fiind într-un depozit din Belgia, Euroclear. Până acum, doar impozitele pe activele din Belgia au fost alocate unui fond dedicat pentru Ucraina, gestionat de guvernul belgian, relatează Reuters.
„Decizia de astăzi, în conformitate cu poziția G7, clarifică statutul juridic al veniturilor generate activele rusești imobilizate și stabilește reguli clare pentru entitățile care le dețin”, susține Consiliul UE.
UE estimează că aproximativ 15 miliarde de euro rezultate din profituri vor fi redirecționate către Ucraina în următorii 4 ani.
Statele Unite au propus ideea confiscării definitive a activelor, dar oficialii UE au considerat acest lucru ca fiind prea riscant din punct de vedere juridic.