Soluție pentru scăderea natalității: autoritățile din Tokyo testează săptămâna de lucru de 4 zile
Autoritățile din Tokyo vor permite angajaților să adopte modelul de lucru de patru zile pe săptămână, într-o încercare radicală de a inversa rata scăzută a natalității din Japonia.
Programul, care alătură Tokyo mișcării globale în creștere de a adopta modelul de „patru zile lucrătoare, trei zile libere”, vine pe fondul declinului populației Japoniei, aflat în cel de-al 16-lea an consecutiv.
Proiectul autorităților din Tokyo, care va începe în aprilie 2025, le permite angajaților să-și ajusteze programul de lucru pentru a-și elibera complet o zi la alegere în fiecare săptămână. Mii de angajați ai administrației orașului vor beneficia de această inițiativă.
Timpul liber mai extins și flexibilitatea sporită ar trebui — teoretic — să ușureze creșterea copiilor. Numărul nașterilor în Tokyo a scăzut cu peste 15% între 2012 și 2022.
„Vom continua să revizuim stilul de muncă într-un mod flexibil, astfel încât nimeni să nu fie nevoit să-și sacrifice cariera din cauza unor evenimente de viață, precum nașterea copiilor sau îngrijirea acestora”, a declarat guvernatorul Tokyo, Yuriko Koike, în cea mai recentă ședință orașului, unde au fost prezentate planurile privind săptămâna de lucru de patru zile, scrie Financial Times.
Ea a adăugat că obiectivul de a sprijini femeile reprezintă o problemă de lungă durată în Japonia, o țară care „a rămas mult în urmă față de restul lumii” în acest domeniu.
Entuziasmul lui Koike este alimentat parțial de colaborarea cu 4 Day Week Global, o organizație non-profit din Marea Britanie care promovează ceea ce consideră a fi beneficiile multiple ale unei săptămâni de lucru mai scurte. Organizația a desfășurat experimente pilot în întreaga lume pentru a evalua impactul unei politici care întâmpină adesea o rezistență acerbă din partea tradiționaliștilor.
Fondatorii 4 Day Week Global au descris inițiativa Guvernului Metropolitan Tokyo drept „extraordinară, într-o țară care are o reputație pentru lipsa de flexibilitate în acest domeniu”.
Charlotte Lockhart, fondatoarea organizației, a spus că rezultatele experimentelor din 20 de țări cu sisteme politice, așteptări sociale și niveluri diferite de dezvoltare economică — inclusiv Africa de Sud, Brazilia și Germania — au fost „plictisitor de constante”.
„Productivitatea crește, capacitatea de a atrage și reține angajați se îmbunătățește, iar numărul zilelor de concediu medical se înjumătățește”, a declarat Lockhart. „Beneficiile devin evidente, iar acestea depășesc granițele.”
Tokyo pariază pe săptămâna de lucru de patru zile, în contextul în care numărul nașterilor din Japonia în 2024 este pe cale să scadă sub 700.000, pentru prima dată de la începutul înregistrărilor, în 1899. Scăderea ratei natalității a fost mai rapidă decât se anticipa.
Numărul nașterilor din Japonia a scăzut sub 1 milion în 2016 și sub 800.000 în 2022, în ciuda eforturilor guvernamentale, care au inclus stimulente financiare pentru familiile numeroase, reduceri de taxe și crearea mai multor centre de îngrijire pentru copii.
Eforturile Tokyo de a aborda problema natalității scăzute au devenit din ce în ce mai disperate. Guvernul metropolitan a lansat anul acesta o aplicație de întâlniri, sperând că va atrage utilizatori serioși pentru a se căsători și a forma familii.
Pe lângă detalii personale și educaționale, aplicația cere utilizatorilor să promită că o folosesc cu scopul de a se căsători, mai degrabă decât pentru relații de scurtă durată. Guvernatorul Koike se numără printre numeroșii politicieni care consideră că rata scăzută a căsătoriilor din Japonia este un obstacol direct în calea creșterii natalității.