Ruptură în relația dintre Slovacia și Ucraina: Bratislava menține restricțiile asupra importurilor ucrainene, contrar deciziei UE

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
slovacia ucraina ruptura relatii
sursa: shutterstock.com/

Slovacia va menţine interdicţia asupra importului unor produse agroalimentare ucrainene care afectează afacerile fermierilor slovaci, a anunţat joi premierul slovac Robert Fico, relatează Agerpres.

Decizia Slovaciei de a menține interdicția produselor de proveniență ucraineană este în contradicție cu hotărârea adoptată miercuri la nivelul Uniunii Europene de a scuti până în iunie 2025 importurile din Ucraina de cote şi taxe vamale.

"Politica UE la acest capitol este oribilă. Nu este nicio problemă dacă mor fermierii din Slovacia, o ţară membră a UE. Important este ca Ucraina să fie mulţumită", a deplâns premierul Fico.

Acesta a precizat că, la votul de miercuri prin care ambasadorii statelor UE au aprobat prin majoritate calificată cererea Comisiei Europene de prelungire a importurilor ucrainene fără restricţii, Polonia, Ungaria şi Slovacia au votat împotrivă.

Numeroase produse agricole ucrainene nu ajung pe pieţele către care sunt expediate, cum ar fi de pildă cele exportate către Africa şi Orientul Mijlociu, şi rămân în statele UE. În aceste condiţii, "agricultorii din România, Bulgaria, Polonia, Ungaria şi Slovacia îşi vând în prezent produsele la preţuri cu circa 40% sub preţurile pieţei, aceasta presupunând că reuşesc să vândă (...) Mii de exploataţii se confruntă cu ameninţarea iminentă de faliment", atenţionează sindicatele agricole.

Pe lângă ţările UE învecinate cu Ucraina, care sunt cele mai afectate de liberalizarea importurilor ucrainene, această problemă "începe să afecteze, de asemenea, Franţa, Belgia, Olanda, Germania, Austria etc., unde producătorii de cereale, carne de pasăre şi zahăr se află sub o presiune importantă" în faţa importurilor din Ucraina "care nu respectă normele noastre de mediu şi sociale" şi sunt astfel comercializare pe piaţa UE la preţuri de dumping, remarcă organizaţiile fermierilor.