România devine de facto farul integrării europene a Republicii Moldova. Energia, politica monetară și Fiscul trec pe la București
![Romania si republica Moldova](https://s.iw.ro/gateway/g/ZmlsZVNvdXJjZT1odHRwJTNBJTJGJTJG/c3RvcmFnZTA4dHJhbnNjb2Rlci5yY3Mt/cmRzLnJvJTJGc3RvcmFnZSUyRjIwMjQl/MkYwMSUyRjIyJTJGMTg4NjAxOV8xODg2/MDE5X3JvbWFuaWEtcmVwdWJsaWNhLW1v/bGRvdmEuanBnJnc9NzgwJmg9NDQwJmhh/c2g9NDk4MzVmNTE0OTE1ZjQ4ZThkZDhkYzVjMDZhYjk3NmI=.thumb.jpg)
România devine de facto farul UE pentru Republica Moldova. După ce s-a făcut conexiunea energetică, apoi senatorul Anca Dragu a devenit guvernator al Băncii Centrale a Moldovei, autoritatea fiscală din Republică a venit la ANAF.
Ultima știre, de azi, este că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost gazda unei vizite de studiu din partea Serviciului Fiscal de Stat din Republica Moldova, care a avut ca obiectiv schimbul de experienţă pe tema implementării schimbului automat de informaţii pentru conturile financiare (AEOI).
Amintim că Anca Dragu, senator în parlamentul României și fost ministru al Finanțelor, a fost desemnată în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), pentru un mandat de 7 ani, un proiect de hotărâre în acest sens fiind adoptat luna trecută de Parlamentul Republicii Moldova.
Deputaţii moldoveni au remarcat că Anca Dragu are o experienţă importantă în sectorul financiar-bancar şi în politici publice şi aderare la UE. Aceasta a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naţionale a României şi al Fondului Monetar Internaţional şi a fost ministru al Finanţelor Publice în perioada noiembrie 2015 - ianuarie 2017. În 2020 a fost aleasă preşedinte al Senatului României.
Un memorandum privind interconectarea rețelelor de electricitate și gaz ale României și Republicii Moldova, semnat în 11 decembrie 2023, a devenit lege pentru România, odată cu promovarea în dezbatere publică a unei HG, promovate de Ministerul Energiei.
În prezent, România deja livrează electricitate și gaz către Moldova, însă cantitățile nu sunt mari. Țara noastră a mai și pus la dispoziție anumite capacități în depozitele subterane pentru ca Moldova să poată stoca gaze pentru sezonul rece. Electricitatea din Republică vine predilect acum din Transnistria – termocentrala Cuciurgani, iar în ceea ce privește gazul, moldovenii fie aduc direct din Rusia, fie cumpără de pe coridorul sudic.
Pentru a putea ajuta Republica Moldova, Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență conform căreia „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de Guvernul Republicii Moldova”. Conform unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale de la Chișinău, „Energocom” (companie de stat) este compania desemnată în acest sens.
Republica Moldova a depus cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare.