România a transmis Comisiei Europene cererea de plată pentru PNRR în vederea evaluării
Comisia Europeană va evalua cererile de plată transmise, la sfârşitul săptămânii trecute, de Cipru, România şi Slovacia, şi va transmite apoi Comitetului economic şi financiar evaluările sale preliminare cu privire la îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor necesare pentru aceste plăţi.
Executivul comunitar precizează, într-un comunicat transmis luni, că plăţile din cadrul MRR se bazează pe performanţă şi depind de implementarea de către cele trei state a reformelor şi a investiţiilor prezentate în planurile lor de redresare şi rezilienţă.
Comisia Europeană a primit, în data de 15 decembrie, cererile de plată în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă din partea Ciprului, a României şi a Slovaciei, relatează Agerpres.
Cea de-a treia cerere de plată a României se ridică la 2 miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi fără prefinanţare şi se referă la un număr total de 68 de jaloane şi 6 ţinte.
"Această cerere de plată vizează reforme transformatoare şi investiţii importante în domenii precum eficienţa energetică, reducerea riscului seismic, securitatea cibernetică, competenţele digitale pentru serviciile publice, administraţia fiscală, mobilitatea urbană, siguranţa rutieră, reîmpădurirea, economia circulară, educaţia, transportul public urban şi regional, infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice şi infrastructura pentru biciclete", precizează sursa citată.
Planul global de redresare şi rezilienţă al României va beneficia de o finanţare de 28,5 miliarde de euro (13,6 miliarde euro sub formă de granturi şi 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi).