Recalcularea pensiilor militare: principalele modificări
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de modificare a legii pensiilor militare. Aceste pensii vor fi indexate în raport cu solda sau salariul de grad sau de funcţie.
În esență, pensiile vor fi ajustate în linie cu evoluțiile salariale din sistemul activ. Pensiile vor fi actualizate ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din administrația penitenciară.
S-au înregistrat 213 voturi „pentru”, 31 de voturi „împotrivă, 19 abțineri, iar 2 deputați nu au votat.
Camera Deputaților este prima cameră sesizată, iar Senatul este forul decizional în privința acestui proiect.
Principalele modificări
Actul normativ adoptat prevedere că pensiile militare ar urma să fie indexate în raport cu solda sau salariul de grad sau de funcţie
„Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29 şi 30 (pentru pensiile de serviciu - n.r.) şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, (...) astfel: potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie, ale căror drepturi au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi.”
- Prevederile nu vor fi aplicate pensionarilor militari care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, cât şi celor care au calitatea de parlamentar, pe perioada exercitării acestor funcţii.
- În cazul în care, în urma actualizării, rezultă o pensie mai mică decât cea aflată în plată, atunci se va menține suma în plată.
- În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, casa de pensii sectorială actualizează din oficiu toate pensiile militare de stat aflate în plată.
- Fondurile necesare pentru plată, în anul 2024, se suportă din bugetele aprobate instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.
Motivele recalculării
Propunerea legislativă a fost inițiată de 6 deputați și senatori de la PNL, pentru ca actualizarea cuantumului pensiilor militare de stat să fie raportată la media soldelor de funcţie/ salariilor de funcţie „îndeplinite în lunile consecutive de activitate care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii”.
În expunerea de motive, iniţiatorii invocă faptul că numeroasele completării aduse legii încalcă mai multe principii, printre care cele ale unicităţii, imprescribilităţii, egalităţii, autonomiei, incesibilității (prin care dreptul la pensie nu poate fi cedat total sau parţial), al recunoştinţei faţă de loialitatea, sacrificiile şi privaţiunile suferit de militari şi poliţişti, funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi de familiile acestora, pe timpul carierei. De asemenea, inițiatorii invocă şi numeroasele dosare aflate pe rolul instanţelor cu privire la tratamentul discriminatoriu aplicat militarilor pensionari.
„În timp ce în sistemul public de pensii aceste tipuri de inechități au fost rezolvate prin adoptarea unor măsuri legislative care au asigurat corectarea discrepanțelor și aplicarea unor reguli uniforme, în sistemul pensiilor militare de stat, astfel de măsuri nu au fost încă implementate. Această situație menține inegalitățile existente între diferitele tipuri de pensii militare, creând un sentiment de nedreptate și nemulțumire în rândul celor care au servit în sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională.
Astfel, în timp ce pensionarii din sistemul public beneficiază de ajustări și actualizări echitabile ale pensiilor, care reflectă contribuțiile și condițiile de muncă ale fiecăruia, pensionarii militari continuă să fie afectați de un sistem care nu recunoaște pe deplin contribuțiile lor și nu asigură o echitate reală între toți beneficiarii. Această inechitate este cu atât mai greu de justificat având în vedere sacrificiile și serviciul adus de militari în slujba țării”, se mai arată în expunerea de motive.
Ce spune Guvernul
În punctul său de vedere, Executivul arată: „În ceea ce privește impactul bugetar generat de aplicarea propunerii legislative, în lipsa unei metodologii menționate în cuprinsul acesteia, estimarea realizată se bazează pe o variantă proprie de calcul. Aceasta constă în determinarea diferenței dintre solda de grad majorată și solda de grad din ultima lună din baza de calcul de la recalcularea din 2016, indiferent de cuantumul aflat în plată. În cazul soldei de funcție, estimarea se face pe baza creșterii medii a soldei de funcție din perioada 2016-2024.
Astfel, impactul lunar generat de actualizarea soldei de grad este estimat la aproximativ 130 milioane lei, iar cel generat de actualizarea soldei de funcție la aproximativ 240 milioane lei, ceea ce duce la un impact bugetar lunar total de aproximativ 370 milioane lei”.
De asemenea, Guvernul atrage atenția asupra faptului că există riscul deviației de la traiectoria de deficit bugetar care urmează a fi stabilită prin decizia Comisiei Europene cu implicații asupra măsurilor fiscale și a ajustării care poate să rezulte din măsuri de ajustare fiscală.