Războiul de la Planșeul Unirii dintre primarul general și primarii de sector continuă. Nicușor Dan desființează șantierele deschise

Redacția Digi Economic Data publicării:
nicusor planseul
sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Lucrările de reconstrucţie la Planşeul Unirii au început luni, după ce Primăria Sectorului 3 a emis autorizaţia de construire pentru Primăria Sectorului 4. Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a denunțat actul ca fiind ilegal.

Edilul general s-a deplasat luni, în jurul orei prânzului, însoţit de o echipă a Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, pentru a demonta gardurile care împrejmuiesc şantierul deschis pentru consolidarea Planșeului Unirii. Nicușor Dan susține că autorizaţia de construire obţinută de Primăria Sectorului 4 pentru lucrări la Planşeul Unirii prezintă multiple nereguli.

„Am văzut în presă o autorizaţie de construire cu multiple elemente de nelegalitate. Nu poate să dea primarul de sector o autorizaţie pe un element de infrastructură care aparţine Primăriei Capitalei, aşa spune legea. Nu poate, de asemenea, să dea o autorizaţie atunci când e o lucrare pe două sectoare. Nu poate, în primul rând, să dea o autorizaţie cuiva care nu are drept de proprietate pe un teren. Aşa cum aş veni eu la dumneavoastră în curte, cu o autorizaţie în mână, să îmi construiesc o gheretă. Nu se poate aşa ceva. Şi suntem exact în situaţia asta. Noi o să luăm gardurile acestea şi aşteptăm primăria să vină cu avizele şi apoi cu autorizaţia şi în momentul acela o să poată să lucreze”, a transmis primarul general.

În momentul în care poliţiştii locali ai Municipiului Bucureşti au dorit să îndepărteze gardurile, au fost opriţi de poliţişti locali de la Sectorul 4.

Scena, de un absurd comic, l-a înfuriat pe primarul Capitalei, Nicușor Dan, care a denunțat coaliția sfidătoare practicată de primarii de sector.

„Nu există un expert care să spună că e pericol public. Vreau să vă aduc aminte situaţia Pasajului, pe care, tot aşa, în baza acelei urgenţe pe care Primăria Sectorului 4 a motivat-o... a spus că e urgent să consolideze pasajul. L-a şi consolidat, cu o autorizaţie în regim de urgenţă. Şi tocmai pentru că a lucrat cu autorizaţie în regim de urgenţă s-au întâmplat toate nenorocirile acolo, inclusiv persoana care a murit, inclusiv maşinile de poliţie locală care stau zi şi noapte, pe banii noştri, ca să compenseze faptul că s-a lucrat pe genunchi la pasaj.

Noi aşteptăm ca Primăria Sectorului 4 mai întâi să vină cu toate avizele, noi să îi dăm autorizaţia, după care să îi dăm, pe baza unui protocol, acest teren. (...) Noi le-am cerut, prin certificatul de urbanism, 20 de avize. Domnul primar de sector vorbeşte de trei, care într-adevăr nu există. În momentul în care va veni cu toate celelalte 17, atunci o să i le dăm şi pe cele trei.

În ceea ce privește autorizaţia de construire pentru Planşeul Unirii eliberată de Primăria Sectorului 3, este ilegală.

Ar fi prima oară la Sectorul 3? Vă aduc aminte că în 2021 am fost audiat de DNA şi am indicat procurorului de caz peste 1.000 de autorizaţii ilegale emise de Sectorul 3. O mie - îmi asum. Să vină cineva să spună că ele sunt legale şi vom discuta. Şi, aşa, ca un amănunt de context, această autorizaţie dată de Primăria Sectorului 3 pe de o parte nu are niciun aviz. În al doilea rând, spune că se lucrează pe 400 de metri pătraţi şi lucrările costă 460 de milioane de lei. Nu e semnată de domnul primar Negoiţă, e semnată de doamna viceprimar. Firma de construcţii care a început lucrările pentru Planşeul Unirii trebuie să plece, deoarece terenul nu le aparţine”, a declarat edilul general.

Ulterior, Nicuşor Dan şi reprezentanţii Poliţiei Locale Municipale s-au deplasat la o secţie a Poliţiei naţionale, pentru a tranşa chestiunea lucrărilor de la Planşeul Unirii. Reprezentanţii Poliţiei Naţionale nu au ajuns deocamdată la o concluzie în ce priveşte legalitatea deschiderii şantierului pentru Planşeul Unirii, după ce au discutat atât cu primarul general, cât şi cu cei de la Primăria Sectorului 4.

„Mi se pare, în orice caz, iresponsabil ca Poliţia Naţională să nu fie în stare să ia o decizie pe bază de argumente. Am stat degeaba, eu crezând că am venit aici ca să rezolv o situaţie. Fiecare dintre părţi, noi şi Primăria Sectorului 4, am venit cu documente care să ateste dreptul de administrare pe terenul acela şi Poliţia Naţională nu a fost în stare să ia nicio concluzie. Ne-a mulţumit, a mai închis un dosar cu şină şi am plecat acasă", a declarat presei, Nicușor Dan.

Întrebat dacă va încerca să discute cu primarul Sectorului 4 şi cel al Sectorului 3 pentru a găsi o soluţie în ce priveşte lucrările de la Planşeul Unirii, Nicuşor Dan a replicat: "În momentul în care aceste instituţii sfidează instituţia primarului general şi încalcă în mod vădit legea, nu avem decât soluţia legii", relatează Agerpres.