Președintele rus Vladimir Putin a sosit miercuri în capitala Vietnamului, Hanoi, după ce a fost în Coreea de Nord. Rusia caută parteneri comerciali între economiile comuniste asiatice, tradițional aflate sub influența fostei Uniuni Sovietice. Vietnamul este însă, în aceste vremuri, prieten cu toate puterile mari ale lumii.
Izolat de către Occident, Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, caută să-și consolideze legăturile economice cu țările prietenoase și să arate că are soluții.
Vietnamul comunist pare a fi o alegere naturală, cu politica sa externă de nealiniere și legăturile istorice strânse cu Moscova, și puține țări pot găzdui cu atâta fast liderii Statelor Unite, Chinei și Rusiei precum Vietnamul, scrie CNN World.
Vizita de două zile a lui Putin în Vietnam a nemulțumit Statele Unite, un purtător de cuvânt al Ambasadei SUA din Hanoi criticând vizita spunând, „nicio țară nu ar trebui să îi ofere lui Putin o platformă pentru a-și promova războiul de agresiune și a-i permite să-și normalizeze atrocitățile,” potrivit Reuters.
Liderul rușilor se întâlnește cu conducerea vietnameză, inclusiv cu Secretarul General al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong, și noul Președinte, To Lam, potrivit agenției de știri de stat ruse TASS, citând Kremlinul.
La fel ca recenta vizită la Phenian, cea de la Hanoi ar putea semnala adâncirea relațiilor cu națiunile comuniste, pe măsură ce liderul rus caută să obțină sprijin concret în contextul sancțiunilor internaționale.
Înainte de vizită, Putin a mulțumit Vietnamului pentru „poziția sa echilibrată” față de războiul Rusiei din Ucraina într-un articol pentru ziarul oficial al Partidului Comunist Vietnamez, potrivit Kremlinului.
„Suntem recunoscători prietenilor noștri vietnamezi pentru poziția lor echilibrată asupra crizei din Ucraina și dorința lor de a facilita căutarea de modalități practice de a o soluționa pașnic. Toate acestea sunt pe deplin în conformitate cu spiritul și natura relațiilor noastre,” a spus Putin.
Se așteaptă adoptarea unei declarații comune și anunțarea unor numeroase acorduri privind cooperarea în sectoare precum „comercial și economic, științific, tehnologic și umanitar,” potrivit consilierului pentru politică externă al președintelui rus, Yury Ushakov, a raportat TASS.
Moscova a fost un furnizor major de arme pentru Vietnam încă din era sovietică și analiștii spun că discuțiile despre arme și energie ar putea fi pe agenda întâlnirii.
Vizita evidențiază, de asemenea, echilibrul politic extern al Vietnamului, care, la fel ca India, permite țării să fie în relații amicale cu marile puteri rivale, inclusiv Rusia, Statele Unite și China – toți parteneri comerciali vitali. Anul trecut, Vietnamul a găzduit atât pe liderul chinez Xi Jinping, cât și pe președintele american Joe Biden.
Vietnamul este esențial pentru eforturile SUA de a contracara influența crescândă a Chinei în regiune și o parte cheie a strategiei Indo-Pacific a Washingtonului. La rândul său, Vietnamul dorește să beneficieze de eforturile americane de diversificare a lanțurilor de aprovizionare în afara Chinei, precum și de îngrijorarea SUA față de activitatea militară în creștere a Chinei în Marea Chinei de Sud.
„Din perspectiva vietnameză, Rusia este încă văzută ca un partener important cu legături istorice profunde și roluri importante în politica de apărare și securitate a Vietnamului,” a spus Le Hong Hiep, cercetător senior al Programului de Studii Vietnameze la Institutul ISEAS – Yusof Ishak din Singapore.
Dar a adăugat, „Vietnamul este, de asemenea, atent să nu fie văzut ca fiind prea apropiat de Rusia... SUA și aliații săi joacă un rol mult mai semnificativ în dezvoltarea economică și de securitate a Vietnamului.”
Deși Vietnamul riscă să dezamăgească SUA și aliații săi găzduindu-l pe Putin, „țara arată partenerilor că nu va sacrifica legăturile cu o putere doar pentru a îndeplini așteptările altora,” a spus Le. „Nu este vorba despre alegerea unei tabere. Este vorba despre menținerea politicii externe de diversificare și urmărirea unei strategii de autonomie.”călătorie simbolică în străinătate de la începutul unui nou mandat ca președinte al Rusiei – unde cei doi lideri au promis să aprofundeze parteneriatul strategic în opoziție cu SUA.
Relații noi Vietnam - România