Problemele fiscale ale Europei provin din slăbiciunile marilor economii. Deficitul bugetar din Franța alterează creșterea UE

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
franta piata capital
sursa: gettyimages.com/

Klaas Knot, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a îndemnat guvernele europene să facă ordine în finanţele lor, menţionând în mod special Franţa.

Problemele fiscale ale Franţei sunt urmărite cu atenţie în prezent, după ce planurile preşedintelui Emmanuel Macron de reducere a deficitului bugetar au eșuat în repetate rânduri. În acest context, Uniunea Europeană a impus procedura de deficit excesiv Franței.

„O consolidare fiscală semnificativă, în Franţa de exemplu, este necesară pentru a readuce finanţele publice în ordine. În conformitate cu cadrul fiscal revizuit, poziţia fiscală în zona euro este aşteptată să fie una strictă în acest an şi în cei următori, pe măsură ce măsurile de sprijin la energie şi inflaţie sunt retrase treptat. Cu toate acestea, nivelurile de îndatorare sunt aşteptate să crească, în special în ţările cu datorii mari", apreciază Klaas Knot.

Knot a subliniat că incertitudinea cu privire la politica fiscală, cumulată cu polarizarea politică şi tensiunile geopolitice, creşte reticenţa consumatorilor când vine vorba să facă cheltuieli şi, de asemenea, afectează perspectiva de creştere economică în Europa, transmite Bloomberg.

Comentariile lui Klaas Knot au venit la mai puţin de 24 de ore după ce agenţia de evaluare Moody's a revizuit perspectiva asociată ratingului de ţară atribuit Franţei la „negativă", acesta fiind al treilea verdict nefavorabil pe care l-a primit de la agenţiile de rating în ultimele două săptămâni, din cauza deteriorării finanţelor publice şi dificultăţilor politice în a ţine sub control deficitele bugetare din ce în ce mai mari.