PMB vrea să modernizeze infrastructura termică a orașului cu fonduri europene
Primăria Capitalei vrea să modernizeze infrastructura termică a orașului. Autoritățile urmează să depună cereri de finanţare pentru a obţine aproximativ 500 de milioane de lei, fonduri europene nerambursabile.
Consiliul General al Capitalei a adoptat în şedinţa de joi două proiecte de hotărâre prin care se aprobă depunerea cererilor de finanţare în cadrul programului Fondul pentru Modernizare, relatează Agerpres.
"Ceea ce se propune acum, cu finanţare pe fonduri europene, proiectul SCADA (Sistem de control şi achiziţii de date, n.r.) a început din anul 2012. O parte a fost terminat. Acum urmează pe fonduri europene. Deja trebuie reluat de la capăt, cu totul, pentru că multe din proiectele acestea pe SCADA deja sunt depăşite. Dar, oricum, e un lucru foarte bun, pentru că dispecerizarea şi SCADA înseamnă plusvaloare pentru sistemul de termoficare", a spus consiliera generală Ioana Stoica (PSD).
Cele două proiecte, aprobate deja de CGMB în decembrie 2023, prevăd investiţii în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei pentru modernizarea sistemelor de măsurare a energiei termice, dar şi pentru implementarea unor noi sisteme automatizate la nivelul punctelor termice.
Primul proiect vizează:
-
- modernizarea sistemelor de măsurare a energiei termice,
- implementarea unui sistem informatic în vederea citirii de la distanţă a mijloacelor de măsurare a energiei termice
- modernizarea/înlocuirea armăturilor, zonei de liniştire aferente fiecărei bucle de contorizare şi a regulatoarelor de presiune diferenţială, necesare în echilibrarea hidraulică a instalaţiei de încălzire.
Cele 40.000 de contoare vor fi montate la subsolurile blocurilor şi vor măsura consumul utilizatorilor, indiferent de pierderile de pe reţea.
Cel de-al doilea proiect urmărește implementarea unor noi sisteme automatizate pentru punctele termice şi a unui nou sistem de supraveghere şi conducere operativă pentru punctele termice, modulele, nodurile şi centralele termice, precum şi pentru dispeceratele din administraţia Companiei Termoenergetica. Proiectul va permite cuantificarea pierderilor la nivelul întregii reţele de termoficare și totodată vor fi corelate toate datele culese de la puncte termice, module termice şi centrale termice aparţinând companiei Termoenergetica, iar acestea vor fi transmise în timp real către dispeceratele zonale.