Orban: Preşedinţia ungară depune eforturi ca România și Bulgaria să fie admise integral în spațiul Schengen până la sfârşitul anului

Redacția Digi Economic Data publicării:
orban consiliul ue / consiliul european
sursa: profimediaimages.ro/

Preşedinţia ungară a Consiliului UE solicită ca până la sfârşitul anului Bulgaria şi România să fie membre depline ale zonei Schengen, a declarat premierul ungar Viktor Orban în plenul Parlamentului UE, la Strasbourg, în cadrul dezbaterii priorităţilor preşedinţiei ungare.

Potrivit Agerpres, premierul ungar susține că sistemul de azil nu funcţionează şi „dacă permitem cuiva să intre, nu mai putem să-l trimitem acasă niciodată".

„Politica UE privind migraţia a eşuat, se văd consecinţele. Mai multe state membre încearcă să găsească soluţii. Migraţia ilegală şi temerile legate de siguranţă au dus la controale consolidate la frontiere", a declarat Orban în cadrul dezbaterii.

În acest context, Viktor Orban a propus un sistem care să permită întâlniri la vârf între şefii de stat şi de guvern ai ţărilor membre Schengen, aşa cum s-a întâmplat cu zona euro în 2008, în timpul crizei financiare.