Noul Consiliu de Administrație al Băncii Naționale a României își începe mandatul de 5 ani

G.C. Data publicării:
Banca Nationala a Romaniei
sursa: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Noul Consiliu de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) își începe de vineri, 11 octombrie, mandatul de 5 ani.

„Începând de astăzi, 11 octombrie 2024, intră în vigoare, pentru o perioadă de 5 ani, mandatul noului Consiliu de administrație al Băncii Naționale a României, conform Hotărârii nr. 27 din 1 octombrie 2024 a Parlamentului României, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 988 din 2 octombrie 2024”, transmite BNR.

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României are următoarea componență:

  • Academician Mugur Isărescu  — președinte al Consiliului de administrație și guvernator al Băncii Naționale a României
  • Prof. univ. dr. Leonardo Badea — vicepreședinte al Consiliului de administrație și prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României
  • Prof. univ. dr. Florin Georgescu — membru al Consiliului de administrație și viceguvernator al Băncii Naționale a României
  • Prof. univ. dr. Cosmin-Ștefan Marinescu — membru al Consiliului de administrație și viceguvernator al Băncii Naționale a României
  • Prof. univ. dr. Aura-Gabriela Socol — membru al Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României
  • Roberta Alma Anastase — membru al Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României
  • Alexandru Nazare — membru al Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României
  • Csaba Bálint, CFA — membru al Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României
  • Cristian Popa, CFA — membru al Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României

Parlamentul a votat, pe 1 octombrie, conducerea Băncii Naționale a României pentru România (BNR), pentru următorii cinci ani. Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume, începe un nou mandat de guvernator. 

Mugur Isărescu a preluat conducerea Băncii Naţionale a României în 1990, la mai puţin de un an de la căderea regimului comunist, şi şi-a exercitat mandatul peste trei decenii, exceptând perioada de un an în care a fost premier, între 1999 şi 2000.

Săptămâna trecută, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţă, a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an.

„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 4 octombrie 2024, a hotărât următoarele: 

  • menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50 la sută pe an; 
  • menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50 la sută pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50 la sută pe an; 
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit”, se arată într-un comunicat al BNR. 

BNR mai spunea că monitorizează evoluțiile mediului intern și internațional și este pregătită să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului privind stabilitatea prețurilor pe termen mediu, în condiții de păstrare a stabilității financiare.

Următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 8 noiembrie 2024.