Nanu, Ministerul Finanțelor: România se va împrumuta mai mult
Ministerul Finanţelor vrea să majoreze planul de finanţare pentru acest an la 200 de miliarde de lei, faţă de 160 de miliarde de lei, cât era iniţial prevăzut, afirmă Ștefan Nanu, director general Direcţia Generală de Trezorerie şi Datorie Publică.
Ștefan Nanu, directorul Trezoreriei, a declarat că datoria publică se va mări, iar deficitul va fi mai mare pe anul acesta, dar nu ştim exact cât.
"Strategia noastră anul acesta a fost să ne asigurăm cât mai repede necesarul, să o acoperim şi să fim în situaţia de a avea o flexibilitate mare spre sfârşit de an. Şi am beneficiat de o cerere foarte mare, pe toate segmentele de titluri, de la externi, interni, piaţă internă, locali, nerezidenţi, retail, prin cele două programe pe care le avem.
Toate segmentele au mers bine şi din punctul ăsta de vedere. Iniţial anunţasem un calendar de 160 de miliarde care era corespunzător unui deficit de 4,4% din PIB. Acest 160 de miliarde deja la începutul lui octombrie era acoperit şi atunci am avut o discuţie internă ştiind că sunt presiuni asupra deficitului şi că deficitul va fi mai mare pe anul ăsta, dar nu ştim exact cât va fi deficitul şi atunci am decis să suplimentăm programul de finanţare la 180 de miliarde, în ideea de a fi pregătiţi pentru un deficit mai mare şi dacă o să rămână loc să ne şi pre-finanţăm pentru anul viitor.
Aceşti 180 de milioane sunt aproape acoperiţi din nou după doar o lună, ceea ce înseamnă că piaţa nu a mers atât de rău. Da, am avut nişte licitaţii acum în contextul recent care nu a mers atât de bine, dar piaţa a fost pozitivă şi ne-am mai luat încă o aprobare internă de suplimentare a programului de finanţare tocmai pentru a ne putea pregăti pentru anul viitor.
Dorinţa noastră e să mergem până la un plan de finanţare de 200 de miliarde", a declarat Ştefan Nanu pentru Agerpres.
Conform ultimului raport, publicat în data de 31 Decembrie 2022, de Ministerul Finanțelor, datoria României se ridica la un nivel sustenabil de 47,3% din PIB, sub plafonul de 60% stabilit de Uniunea Europeană, potrivit Eurostat.