Ministrul Mediului a chemat conducerea Romsilva în şedinţă. Se vor analiza performanțele economice și restructurarea instituției

Redacția Digi Economic Data publicării:
romsilva
sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Mircea Fechet a convocat o şedinţă cu reprezentanţii conducerii Romsilva, pentru a analiza, între altele, performanţele economice ale Regiei pe anul trecut şi restructurarea instituţiei şi a direcţiilor silvice. Recent, ministrul Mediului a dezvăluit, în exclusivitate pentru digi24, informații privind cheltuielile fără măsură în instituție și a atras atenția și asupra bonusurilor uriașe prin care directorii primesc, la pensionare, până la „10 salarii brute acordate în cuantum net”.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a convocat conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, miercuri, de la ora 11:00, la sediul MMAP, a informat, luni, ministerul.

În cadrul emisiunii „În fața ta”, Fechet a declarat că, la Romsilva, „în contractul colectiv de muncă s-a convenit ca la pensionare să primești 10 salarii brute, luate în cuantum net”. 

„Sunt persoane în Regia Națională a Pădurilor Romsilva care la pensionare, conform contractului colectiv de muncă legal discutat cu sindicatul, cu consiliul de administrație, cu conducerea executivă, dar în conformitate cu acel contract colectiv de muncă, persoana respectivă, la pensionare, a încasat 500.000 lei”, a spus ministrul mediului. 

„În contractul colectiv de muncă, după lungi negocieri între sindicat și conducerea executivă a Regiei Naționale a Pădurii, s-a convenit ca la pensionare să primești 10 salarii. Asta se mai întâmplă și în alte regii. Primești unu, primești două, primești nouă. Ceea ce e cu atât mai halucinant este faptul că cele 10 salarii, dacă citez din memorie formularea respectivă: 10 salarii brute luate în cuantum net. Și am zis: puteați să spuneți 20 de salarii, că măcar discutam sincer unii cu ceilalți. Cum să spui 10 salarii brute luate în cuantum net? Am cerut acum o săptămână lista acestor beneficii obținute de foștii angajați ai regiei”, a adăugat el.

Ministrul Mediului a mai anunțat atunci că vrea să reducă posturile de conducere de la Romsilva și că va lua cât de curând o decizie privind reorganizarea instituției. 

„O decizie pe care o voi lua foarte curând se referă la reorganizarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva. Este o instituţie care deşi administrează peste jumătate din Fondul Forestier Naţional este extrem de ineficientă. Aştept cu nerăbdare cifrele lui 2024 pentru că există un risc semnificativ ca pentru prima oară în foarte mulţi ani instituţia să nu facă deloc profit ceea ce e aproape ridicol în opinia mea”, a declarat Fechet.

Reacția Romsilva 

Ca răspuns la declarațiile ministrului, Romsilva a transmis că, din 2025, bonusurile vor fi anulate, iar în 2024 valoarea acestor gratificații a scăzut cu 60%. Această prevedere legală era prevăzută până acum în Contractul Colectiv de Muncă și presupunea, la momentul pensionării, un bonus între 2 și 10 salarii brute, în funcție de vechimea în cadrul Romsilva, finanțat din fonduri proprii. 

De asemenea, reprezentanţii au mai precizat că prima de 100.000 de euro este, de fapt, în cuantumul sumei de 290.000 de lei (net) după impozitare şi reprezintă „un caz excepţional”.  

Bonusul este valabil încă din anul 1992, fiind adoptat la un an după înființare. Reprezentanții Regiei adaugă că personalul silvic beneficiază de o gratificaţie în momentul pensionării, „egală cu de minimum 5 ori salariul brut pe ultima lună de activitate, suportată de angajator”, iar media bonusurilor acordate în ultimii doi ani angajaţilor care s-au pensionat este de 90.000 de lei, net.