Iranul cere despăgubiri de peste șase miliarde de dolari Statelor Unite pentru sancțiunile economice impuse

Alexandru Gologan Data publicării:
sua iran bani
sursa: gettyimages.com/

Iranul a solicitat în instanță despăgubiri Statelor Unite ale Americii pentru că au periclitat viața pacienților cu afecțiuni grave prin impunerea unui set aspru de sancțiuni, care a limitat accesul țării la achiziția de medicamente. Tribunalul de la Teheran s-a pronunțat în favoarea Iranului și le-a acordat compensații de aproape 7 miliarde de dolari.

Sancțiunile americane i-au privat pe pacienții iranieni cu afecțiuni grave de posibilitatea achiziționării medicamentelor necesare susținerii tratamentelor. Din această cauză, oficialitățile iraniene s-au adresat în instanță la tribunalul internaţional de la Teheran.

„Prin retragerea unilaterală a SUA din acordul nuclear cu Iranul, fostul preşedinte american Donald Trump a restabilit sancţiunile prevăzute înainte de convenție şi a impus altele noi. În acest context, măsurile restrictive impuse de americani i-au privat pe pacienții iranieni de acces la medicamente. În total, 20 de persoane au murit pentru că nu au primit tratamentul de care aveau nevoie”, au susținut în instanță oficialii iranieni.

Aproape 300 de pacienți au depus plângere împotriva SUA pentru sancțiunile impuse, notează cotidianul L'Orient-Le Jour.

Tribunalul din Teheran a ordonat guvernului american să plătească pacienţilor iranieni cu boli grave 6,8 miliarde de dolari.

În ultimii ani, ONG-uri internaţionale au atras atenția asupra faptului că sancțiunile impuse de Washington reprezintă o ameninţare serioasă la adresa sănătăţii iranienilor pentru că limitează capacitatea ţării de a importa medicamente esențiale.