Guvernul ungar vrea să plafoneze prețurile la carburant pe fondul situației tensionate din Orientul Mijlociu
![combustibil ungaria](https://s.iw.ro/gateway/g/ZmlsZVNvdXJjZT1odHRwJTNBJTJGJTJG/c3RvcmFnZTA4dHJhbnNjb2Rlci5yY3Mt/cmRzLnJvJTJGc3RvcmFnZSUyRjIwMjQl/MkYwNCUyRjIwJTJGMTk1NzM1Ml8xOTU3/MzUyX2NvbWJ1c3RpYmlsLXVuZ2FyaWEu/anBnJnc9NzgwJmg9NDQwJmhhc2g9NWVl/YWVjZTY2Y2YyMzRlMzMyNmE3ZTEzOWJiODcyODM=.thumb.jpg)
Guvernul de la Budapesta nu exclude să intervină asupra preţului la carburanţi pe fondul situației îngrijorătoare din Orientul Mijlociu, care pune presiune pe piața țițeiului. Potrivit ministrului Economiei, Marton Nagy, o întâlnire va avea loc miercurea viitoare pentru a discuta problema, relatează Reuters.
Conflictul dintre Israel și Hamas, cumulat cu tensiunile provocate de Iran au determinat creșterea prețului țițeiului. Degenerarea situației într-un conflict regional extins ar putea pune în pericol aprovizionarea cu petrol, fapt ce a stârnit îngrijorări la Budapesta, în contextul în care Iranul este al treilea mare producător din OPEC și un important partener.
"Petrolul este mai scump cu 3,2%, în timp ce motorina este cu 5% mai scumpă decât media la nivel regional", a declarat ministrul ungar al Economiei, Marton Nagy.
Reintroducerea plafonului impus preţurilor la carburanţi "nu este exclusă", ceea ce ar pune presiune suplimentară pe furnizori să reducă preţurile aproape de media din Europa Centrală, ca parte a unei intervenţii mai ample a Guvernului de fixare a preţurilor, pe fondul inflaţiei ridicate, a explicat ministrul Economiei.
Guvernul ungar a eliminat plafonul impus preţurilor la carburanţi în luna decembrie 2022, după ce lipsa importurilor şi achiziţiile motivate de panică au dus la probleme în aprovizionarea cu combustibili, dar a promis că va interveni din nou dacă preţurile cresc peste media din regiune.