Goana după aur. Prețul sparge record după record

Dragoș Comache Data publicării: Data actualizării:
piata aurului
sursa: profimediaimages.ro/

Prețul aurului a atins marți un nou nivel record, de 2.664 de dolari pe uncie. Este a treia ședință de tranzacționare consecutivă în care metalul prețios depășește maximul istoric.

Interesul pentru investițiile în aur a crescut substanțial în ultimii ani, pe fondul creșterii inflației, iar anul acesta a fost unul remarcabil. De la începutul anului 2024, prețul aurul a crescut și a doborât mai multe recorduri.

Prima creștere semnificativă a avut loc la începutul lunii martie, când cotațiile au ajuns la 2.160 de dolari pe uncie, cu 8% peste recordul anterior, de 2.135 de dolari din decembrie 2023. Până în aprilie, prețul aurului a mai doborât un record, și a făcut-o din nou în mai și în august.

Cotațiile și-au continuat trendul ascendent, ajungând la maximul istoric de marți, de 2.664 de dolari. Doar de la începutul anului, valoarea aurului a urcat cu 28%, acesta fiind cel mai rapid ritm de creștere din 2010. Asta în condițiile în care randamentul mediu pe bursă este de aproximativ 10% pe an. Deși această performanță ar fi impresionantă pentru orice clasă de active, este remarcabilă pentru aur.

La urma urmei, aurul este văzut în mod tradițional ca o investiție stabilă pe termen lung și nu ca oportunitate de câștig.

Scăderea dobânzilor cu jumătate de punct procentual de către Rezerva Federală americană de săptămâna trecută a reprezentat un catalizator pentru prețul aurului. În condițiile în care există așteptări cu privire la o reducere viitoare a dobânzilor cu 0,25 de puncte procentuale în noiembrie și încă una de aceeași amploare în decembrie, investitorii apelează din ce în ce mai mult la aur ca activ de refugiu.

Această schimbare are loc pe fondul scăderii randamentelor obligațiunilor emise de Trezoreria SUA, care fac mai atractive activele fără randament, precum aurul.

Bondurile americane la 10 ani s-au tranzacționat recent la minimul ultimelor 18 luni și rămân pe o traiectorie descendentă spre pragul de 3%, față de nivelul lor actual de 3,73%. Astfel, pe măsură ce randamentele scad, se reduce costul de oportunitate al deținerii de active fără randament, cum e aurul, și din ce în ce mai multe fonduri pot ajunge să fie direcționate către o rezervă de valoare.

De asemenea, achizițiile de aur ale băncilor centrale, care rămân la un nivel ridicat, susțin creșterea prețului aurului. Potrivit unui raport UBS, aceste achiziții reprezintă acum aproximativ un sfert din cererea totală de aur, nivel aproape dublu față de cel de dinainte de 2022.

Specialiștii spun că banca centrală a Chinei este așteptată să facă și mai multe achiziții de metal prețios în lunile următoare, după ce anul trecut a fost cel mai mare cumpărtor de aur din lume, cu aproape 225 de tone. În prima jumătate a acestui an a cumpărat doar 27 de tone, fiind pe locul patru în clasamentul mondial, după Turcia (44,75 tone) și India (37,18 tone), conform datelor publicate de World Gold Council.

Banca Populară a Chinei a stopat în mai achiziția de aur, dar se așteaptă să înceapă să cumpere din nou la un moment dat, în ciuda prețurilor ridicate, din motive politice mai degrabă decât economice, precum dorința de a fi mai puțin dependentă de dolarul american ca activ de rezervă, arată analiștii Julius Baer.

Și tensiunile geopolitice au făcut din aur un activ atractiv, deoarece metalul a fost un refugiu sigur în perioadele de instabilitate politică sau tulburări economice. În prezent sunt câteva zone cheie care contribuie la incertitudinea pieței. Acestea includ tensiunile din Orientul Mijlociu, conflictul dintre Ucraina și Rusia și relația complicată dintre Statele Unite și China. Iar pe măsură ce aceste tipuri de perturbări continuă să afecteze piețele globale, rolul aurului ca depozit de valoare tinde să devină și mai atrăgător.

Viitoarele alegeri prezidențiale din SUA sunt un alt factor care ar putea influența cotația aurului. Sondajele actuale arată o cursă strânsă, dar având în vedere că rezultatul depinde mai degrabă de Colegiul Electoral decât de votul popular, orice surpriză i-ar putea determina pe investitori să caute siguranța relativă a aurului.

Având în vedere toate acestea, marile bănci de investiții se așteaptă ca prețul aurului să continue să crească până în 2025. Însă specialiștii avertizează că investitorii ar trebui să fie precauți, deoarece cotațiile metalelor prețioase pot fi extrem de volatile.