Franța reduce cheltuielile publice pentru a echilibra balanța bugetului. Deficitul depășește estimările inițiale

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
buget franta
sursa: gettyimages.com/

Franţa, a doua economie a zonei euro, va depăşi în 2024 ţinta de deficit, pentru al doilea an consecutiv şi intenţionează să extindă reducerile de costuri cu zece miliarde de euro pentru a scădea deficitul, a anunţat Ministerul de Finanţe.

Guvernul de la Paris este pus sub presiune să ia măsuri pentru a evita o criză bugetară. După ce a ratat cu o marjă largă ţinta de deficit din 2023, Executivul şi-a revizuit proiecţiile pentru următorii ani, înainte de a trimite la Bruxelles planul de reducere.

Oficialii de la Ministerul de Finanţe au anunțat că Executivul are ca obiectiv reduceri suplimentare ale cheltuielilor publice de zece miliarde de euro în 2024, după ce anunţaseră deja reduceri de urgenţă.

Autorităţile de la Paris se aşteaptă acum la un deficit de 5,1% din PIB în 2024, după ce iniţial previzionase un nivel de 4,4% din PIB, înainte de a scădea gradual la 4,1% din PIB în 2025 şi la 2,9% din PIB în 2027, relatează Agerpres.

Agenţiile de evaluare financiară urmează să publice în aprilie şi în mai evaluările lor privind situaţia financiară şi perspectivele Franţei.