Economia mondială se confruntă cu presiuni similare cu cele din anii 1920, avertizează șefa BCE
Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile cu presiunile care au dus la „naționalismul economic”, la prăbușirea comerțului mondial și la criza din anii 1920, a avertizat Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE).
„Ne-am confruntat cu cea mai gravă pandemie din anii 1920, cel mai mare conflict din Europa din anii 1940 și cea mai mare criză energetică din anii 1970”, a spus Lagarde vineri, adăugând că aceste perturbări, combinate cu factori precum problemele din lanțurile de aprovizionare, au schimbat permanent activitatea economică globală, scrie Financial Times.
Într-un discurs susținut la reuniune a Fondului Monetar Internațional, la Washington, președinta BCE a argumentat că există mai multe paralele „între cele două decenii — anii 1920 și 2020 — care ies în evidență”, făcând referire la „regrese în integrarea comerțului global” și la progresele tehnologice din ambele perioade.
În timp ce politica monetară din anii ’20 a înrăutățit lucrurile, aderarea la etalonul aur a împins principalele economii spre deflație și crize bancare, „astăzi suntem într-o poziție mai bună pentru a aborda aceste schimbări structurale decât au fost predecesorii noștri”, a subliniat Lagarde.
În urmă cu un secol, a spus ea, bancherii centrali au învățat pe pielea lor că ancorarea monedei la aur și ratele de schimb fixe „nu erau robuste în perioade de schimbări structurale profunde”, deoarece au împins lumea în deflație, alimentând „malaise-ul economic” și contribuind la un „ciclu de naționalism economic”.
Astăzi, instrumentele băncilor centrale pentru menținerea stabilității prețurilor „s-au dovedit eficiente”, a spus ea. Lagarde a subliniat scăderea rapidă a inflației odată ce băncile centrale au început să majoreze ratele în 2022. Prețurile de consum au crescut brusc ca urmare a unei creșteri a cererii post-pandemice, a întreruperilor lanțului de aprovizionare la nivel mondial și a majorării prețurilor la energie după invazia Rusiei în Ucraina.
Băncile centrale au relaxat politica monetară în ultimele luni pe măsură ce presiunile prețurilor s-au atenuat. Inflația anuală în zona euro a atins un vârf de 10,6% în octombrie 2022, dar a ajuns la un minim al ultimilor trei ani, de 2,2%, în august.