Economia de război a Rusiei se clatină. Explozia prețurilor la alimente nemulțumește cetățenii ruși

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
rusia alimente
sursa: shutterstock.com/

Ruşii se confruntă cu o creştere explozivă a preţurilor la alimente, iar acest fapt a stârnit îngrijorări la Kremlin. Oficialii ruși încearcă să găsească un echilibru între ambiţiile militare ale statului şi dorinţa de stabilitate internă.

Datele publicate joi de Institutul federal rus de Statistică arată că un kilogram de cartofi este în prezent cu 73% mai scump decât era la începutul anului iar untul s-a scumpit cu peste 30%. Cele două produse au înregistrat cele mai mari scumpiri dintre toate alimentele urmărite , în timp ce legumele s-au scumpit cu peste 20% iar preţurile la smântână, lapte, pâine şi peşte sunt toate cu 12%-15% mai mari decât erau anul trecut.

În replică, procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a demarat o anchetă asupra majorărilor de preţ în rândul producătorilor de lapte. Premierul Mihail Mişustin a ordonat Ministerului Agriculturii să se asigure că există o aprovizionare suficientă cu fructe şi legume iar vice premierul Dmitry Patrushev a cerut monitorizarea zilnică a pieţei alimentare şi măsuri pentru stabilizarea situaţiei.

„Toate aceste măsuri sunt luate pentru ca populaţia să dea vina pe producători şi comercianți pentru problemele din piaţa alimentară şi nu pe consecinţele războiului din Ucraina”, susțin criticii.

Rușii nu pot lupta cu războiul și inflația concomitent

Chiar dacă războiul din Ucraina a atras muncitori din toate sectoarele economiei, agricultura a fost unul dintre cele mai grav afectate. Ministrul Agriculturii, Oksana Lut, a estimat că sectorul are un deficit de personal de aproape 200.000 de lucrători. O nouă lovitură a fost dată de impactul condiţiilor meteo fluctuante asupra recoltelor.

„Balanţa riscurilor este orientată în direcția greșită. Banca Centrală a Rusiei se aşteaptă ca inflaţia din 2024 să se situeze între 8% şi 8,5%. Totuși, nu va putea interveni în chestiunea de reglare a prețurilor, după ce luna trecută a majorat dobânda de referinţă la maximul istoric: 21%”, apreciază analiștii economici, potrivit Bloomberg.

Oportunităţile limitate pentru extinderea producţiei interne, din cauza deficitului de personal şi tehnologiilor depăşite, a făcut Rusia şi mai dependentă de importuri. Ţara a început să importe unt din Turcia şi Emiratele Arabe Unite, în timp ce Azerbaidjanul a ajutat la acoperirea deficitului de ouă la începutul anului.