Comisia Europeană sprijină România în aplicarea pactului privind migrația și azilul

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
migranti romania
Migranți escortați de poliția română. sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

România se numără printre beneficiarii sprijinului tehnic acordat de Comisia Europeană pentru întocmirea planurilor naţionale de punere în aplicare a Pactului privind migraţia şi azilul.

În urma intrării în vigoare a Pactului privind migraţia şi azilul şi a adoptării Planului comun de punere în aplicare (PCP) la 12 iunie, Comisia va oferi, începând de joi, sprijin adaptat şi consultanţă de specialitate pentru nouă state membre, prin intermediul Instrumentului de sprijin tehnic (IST). Acest sprijin va ajuta statele membre respective să îşi pregătească planurile naţionale de punere în aplicare (PNP), care trebuie prezentate până la începutul lunii decembrie.

În iunie, Comisia a lansat o cerere de propuneri IST specifică, cu scopul de a sprijini statele membre în pregătirea PNP-urilor lor, oferindu-le în special sprijin specific pentru a efectua analize situaţionale şi pentru a identifica acţiunile necesare pentru punerea în aplicare a pactului în conformitate cu PCP.

Belgia, Cehia, Germania, Estonia, Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia şi România au depus cereri de sprijin şi vor primi consultanţă specifică din partea experţilor timp de patru luni, până la sfârşitul lunii noiembrie.

Experţi în cadrele juridice naţionale, precum şi experţi internaţionali care deţin cunoştinţe privind practicile relevante din alte ţări vor ajuta autorităţile naţionale din aceste state membre să identifice domeniile în care legislaţia naţională trebuie actualizată şi în care procesele administrative şi judiciare trebuie revizuite.

Specialiștii trimiși de Comisie vor ajuta aceste autorităţi naţionale să îşi evalueze nevoile în ceea ce priveşte:

  1. personalul şi formarea,
  2. infrastructura,
  3. dotările IT,
  4. costurile operaționale,
  5. achiziţiile care trebuie lansate astfel încât statele membre să poată întocmi PNP-uri solide în timp util.

IST este un instrument al UE bazat pe cerere care oferă expertiză personalizată autorităţilor statelor membre, astfel încât acestea dobândesc acces la expertiză sub formă de consiliere strategică şi tehnică, studii de evaluare, cursuri de formare şi asistență din partea experţilor, precizează Comisia Europeană.