Comerţul agroalimentar din UE a explodat la începutul anului 2024. Evoluția consemnează un excedent de cinci miliar de euro
Comerţul agroalimentar al Uniunii Europene a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns la cinci miliarde euro, în creştere cu 27% față de luna ianuarie 2023, conform datelor publicate de Comisia Europeană.
Exporturile de produse agroalimentare ale UE au ajuns la 18,4 miliarde euro, ceea ce înseamnă o creştere de 2% faţă de ianuarie 2023. Regatul Unit a rămas prima destinaţie a exporturilor UE, reprezentând 2% din exporturi, cu o creştere de 8% ca valoare faţă de ianuarie 2023. Exporturile către Statele Unite au crescut, de asemenea, cu 9%.
Au fost înregistrate creşteri semnificative ale exporturilor de măsline şi ulei de măsline (+ 146%), de preparate alimentare mixte (+10%) şi de zahăr şi izoglucoză (+ 152% ca volum). În schimb, au scăzut exporturile de uleiuri vegetale (minus 43%) şi de produse lactate (minus 7%). Exporturile către China au scăzut cu 11%, în principal din cauza preţurilor reduse ale anumitor produse, precum preparatele pe bază de cereale şi carnea de porc.
Importurile agroalimentare în UE au crescut cu 10%, ajungând la 13,4 miliarde euro faţă de decembrie 2023, dar au rămas cu 5% sub nivelurile din ianuarie 2023. Brazilia şi Ucraina au fost principalele surse de import. Importurile din Coasta de Fildeş au crescut cu 83%, în principal din cauza creşterii importurilor de produse din cacao. A fost observată o creştere a importurilor în cazul măslinelor şi al uleiului de măsline (+ 168%), în timp ce scăderi s-au înregistrat în cazul cerealelor (minus 34%), al seminţelor oleaginoase şi al culturilor proteice (minus 14%) şi al uleiurilor vegetale (minus 25%).
Această dinamică comercială reflectă schimbările actuale ale pieţei şi evoluţia relaţiilor comerciale din cadrul sectorului agroalimentar al UE.