China sprijină redresarea economiei prin acordarea de stimulente. Lipsa de transparență stârnește confuzia investitorilor

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
economia chineza china
sursa: gettyimages.com/

China își va majora nivelul datoriei pentru a revitaliza economia, însă investitorii încearcă să afle cât va fi acesta pentru a putea determina dacă piața chineză rămâne profitabilă pe viitor.

Datele economice din ultimele luni au fost sub estimări, sporind temerile că ţinta de creştere a Guvernului din acest an, de aproximativ 5%, ar putea să nu fie realizată, iar stagnarea va persista. Cu toate acestea oficialii de la Beijing au dat asigurări că obiectivul va fi îndeplinit.

„Vom ajuta autoritățile locale să ţină sub control problemele legate datorii, oferind subvenţii persoanelor cu venituri scăzute, sprijinind piaţa imobiliară şi majorând capitalul băncilor de stat”, a declarat ministrul de Finanţe chinez, Lan Foan

Aceştia sunt paşii ceruţi de investitori Chinei, în condiţiile dificultăţilor de a depăşi presiunile deflaţioniste, pe fondul crizei din sectorul imobiliar.

Dar Lan a omis să prezinte valoarea pachetului de stimulare, ceea ce va prelungi probabil nervozitatea investitorilor, care aşteaptă clarificări în privinţa evoluţiei economiei şi a nivelului datoriei.

Pieţele bursiere chineze sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, înregistrând în ultimele zile un avans de 25%, în aşteptarea măsurilor de stimulare, transmite Reuters.