China marchează 75 de ani de conducere comunistă, în timp ce încearcă să-și redreseze economia. Cât de eficiente sunt măsurile anunțate

G.C. Data publicării: Data actualizării:
economie china
sursa: shutterstock.com/

Ziua de 1 octombrie a marcat cea de-a 75-a aniversare a întemeierii Republicii Populare Chineze şi începutul aşa-numitei „Săptămâni de Aur”. Pe măsură ce țara sărbătorește, Partidul Comunist aflat la guvernare a lansat o serie de măsuri menite să impulsioneze economia aflată în dificultate. 

Planurile includ un ajutor pentru industria imobiliară în criză, sprijin pentru piața bursieră și ajutoare financiare pentru persoanele vulnerabile, potrivit BBC.

Acțiunile din China și Hong Kong au înregistrat creșteri record după aceste anunțuri, însă economiștii avertizează că politicile ar putea să nu fie suficiente pentru a rezolva problemele economice.

Unele dintre noile măsuri anunțate de Banca Populară a Chinei (PBOC) pe 24 septembrie au vizat direct piața bursieră. Noile instrumente au inclus finanțare în valoare de 800 de miliarde de yuani (114 miliarde de dolari), respectiv opțiuni de împrumuturi pentru asiguratori, brokeri și manageri de active pentru a cumpăra acțiuni. Guvernatorul PBOC, Pan Gongsheng, a declarat, de asemenea, că Banca Centrală va oferi sprijin companiilor listate care doresc să-și răscumpere propriile acțiuni.

Doar două zile de la anunțul PBOC, Xi Jinping a prezidat o întâlnire surpriză a liderilor țării, cunoscută sub numele de Biroul Politic, axată pe economie. Oficialii au promis să intensifice cheltuielile guvernamentale menite să sprijine economia. Luni, cu o zi înainte ca țara să înceapă vacanța de o săptămână, „Săptămâna de Aur”, indicele de referință Shanghai Composite a sărit cu peste 8%, în cea mai bună zi a sa de la criza financiară globală din 2008. 

„Investitorii au fost încântați de anunțuri”, a declarat analistul chinez Bill Bishop. 

Unul dintre principalele obiective ale oficialilor este sporirea încrederii în economia mai largă, pe fondul preocupărilor tot mai mari că țara ar putea rata ținta de creștere anuală de 5%. „În China, obiectivele trebuie atinse, prin orice mijloc necesar”, a spus Yuen Yuen Ang, profesor de economie politică la Universitatea Johns Hopkins.

Printre obstacolele economiei chineze se numără declinul pieței imobiliare, care a început în urmă cu trei ani. Pe lângă politicile menite să impulsioneze bursa, pachetul de stimulente recent anunțat a vizat și industria imobiliară., cu măsuri de creștere a creditării bancare, reduceri ale ratelor ipotecare și scăderea avansurilor minime pentru cumpărătorii care vor o a doua locuință.

Însă există scepticism că astfel de măsuri vor fi suficiente pentru a susține piața imobiliară. „Aceste măsuri sunt binevenite, dar este puțin probabil să producă o schimbare semnificativă”, a spus Harry Murphy Cruise, economist la Moody’s Analytics. „Problema Chinei provine dintr-o criză de încredere, nu dintr-una de credit; firmele și familiile nu vor să împrumute, indiferent de cât de ieftin este.”

La sesiunea Biroului Politic, liderii au promis că vor merge dincolo de reducerile ratelor dobânzilor și vor accesa fondurile guvernamentale pentru a stimula creșterea economică. Cu toate acestea, dincolo de stabilirea unor priorități precum stabilizarea pieței imobiliare, sprijinirea consumului și creșterea ocupării forței de muncă, oficialii nu au oferit prea multe detalii despre dimensiunea și amploarea cheltuielilor guvernamentale.

Economiștii văd abordarea problemelor adânc înrădăcinate din piața imobiliară ca fiind esențială pentru repararea economiei. 

În ziua aniversării de 75 de ani, un editorial din ziarul controlat de stat, People’s Daily, a adoptat un ton optimist, recunoscând că „deși drumul rămâne provocator, viitorul este promițător”. Potrivit articolului, conceptele create de președintele Xi, precum „dezvoltarea de înaltă calitate” și „noi forțe productive”, sunt cheia pentru deschiderea unei căi spre un viitor mai bun. Accentul pe aceste idei reflectă încercarea lui Xi de a trece de la motoarele rapide ale creșterii din trecut, cum ar fi investițiile în proprietăți și infrastructură, la a dezvolta o economie mai echilibrată, bazată pe industrii tehnologice.