China crește vârsta de pensionare pentru a încetini scăderea forţei de muncă

Redacția Digi Economic Data publicării:
varsta de pensionare china
sursa: shutterstock.com/

China a anunțat planuri de a crește vârsta de pensionare pentru prima dată din 1978, în contextul în care a doua cea mai mare economie a lumii se confruntă cu o îmbătrânire accentuată a populației, care va duce la o lipsă de forță de muncă. 

Țara va extinde treptat vârsta de pensionare pentru toți bărbații, de la 60 la 63 de ani. Vârsta de pensionare pentru femei va crește de la 50 la 55 de ani sau de la 55 la 58 de ani, în funcție de tipul de muncă prestată, a raportat vineri agenția de știri de stat Xinhua, potrivit Financial Times.

Modificările vor intra în vigoare în ianuarie și vor fi implementate treptat pe parcursul a 15 ani.

De ani de zile, factorii de decizie din China s-au confruntat cu problema ridicării pragurilor de pensionare, care sunt printre cele mai scăzute din lume, pe măsură ce țara se confruntă cu un dezechilibru între populația activă și pensionari, ca rezultat al ratei scăzute a natalității și al îmbătrânirii populației. 

Conform modificărilor anunțate vineri, vârsta de pensionare pentru bărbați și pentru femeile care lucrează la birou fi extinsă cu o lună pentru fiecare patru luni lucrate, până când se atinge noul plafon. Pentru femeile care prestează muncă fizică, vârsta de pensionare va fi extinsă cu două luni pentru fiecare lună lucrată. 

Perioada de contribuție la pensii va fi, de asemenea, prelungită. Începând cu ianuarie 2030, perioada minimă de contribuție pentru a primi plata lunară de bază a pensiei va crește treptat de la 15 ani la 20 de ani, cu o creștere de șase luni în fiecare an. 

Cei care au atins deja perioada minimă de contribuție pot opta pentru pensionare anticipată. Cei care ating vârsta de pensionare pot, de asemenea, solicita să continue să lucreze până la trei ani.

Decizia a stârnit indignare în rândul tinerilor, care se plâng că muncesc ore suplimentare pentru a întreține familiile formate din pensionari. Mulți dintre tinerii din China sunt copii unici la părinți, ca urmare a „politicii copilului unic”, care a limitat rata natalității timp de decenii. 

Populaţia Chinei, de aproximativ 1,4 miliarde de oameni, se caracterizează printr-o îmbătrânire rapidă, cauzată în parte de rata scăzută a natalităţii.

China are, de asemenea, nevoie să mențină populația activă pentru mai mult timp, pentru a reduce presiunea asupra sistemelor de pensii.