Ce înseamnă pentru economia globală victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
trump alegeri presedinte
sursa: profimediaimages.ro/

Donald Trump a reușit imposibilul și a devenit din nou președintele Statelor Unite, la capătul unei campanii electorale în care totul părea împotriva sa: clasa politică americană, o tentativă eșuată de asasinat, procesele în care a fost trimis în judecată.

Victoria zdrobitoare a lui Donald Trump în fața Kamalei Harris din alegerile prezidențiale americane va aduce mai multe schimbări în economia mondială. În primul rând, se schimbă prioritățile și va intra în vigoare politica „America First”. În baza acesteia, cetățenii americani vor beneficia de reduceri de taxe și impozite.

Revenirea lui Trump la Casa Albă deschide ușa amplificării războiului comercial susținut contra Chinei. Aplicarea unor tarife de peste 60% asupra importurilor chineze va deveni curând realitate. Deși unele măsuri par extreme, cu acestea a reușit Trump să-și convingă alegătorii că merită să primească un nou mandat, notează DW.

Însă, noului președinte nu-i va fi greu să-și pună în aplicare ideile economice, după ce republicanii au preluat controlul asupra Senatului Statelor Unite. Primele efecte la nivel macro după alegerea lui Trump deja s-au văzut. 

Cum au reacționat piețele bursiere

Piețele bursiere din Asia au fost primele care au reacționat. Victoria lui Trump a fost primită cu o reacție mixtă. Acțiunile din China continentală nu s-au mișcat prea mult, iar piețele europene nu au perceput încă schimbarea.

Politicile lui Trump vor avea un impact puternic asupra economiei SUA și în același timp, vor produce efecte majore la nivel global.

Bitcoin atinge maximul istoric

Donald Trump a promis că va transforma Statele Unite într-un paradis cripto, fiind deschis către inovare și reglementări laxe pe domeniu.

Bitcoin a depășit 75.000 de dolari pentru prima dată în istorie, pe fondul avansului dat de rezultatele parțiale din alegeri. Analiștii se așteaptă ca moneda digitală să continue creșterea pe parcursul zilei.

Dominația dolarului american se resimte la nivel valutar

Dolarul american a înregistrat creșteri raportat la celelalte valute disponibile în piață. Cele mai semnificative schimbări s-au simțit la euro, yuan, yeni și peso mexican.

Scăderea pesoului nu este o veste bună pentru Mexic. Țara este deosebit de vulnerabilă la astfel de schimbări, pentru că influențează puterea de plată a noilor tarife americane. Pentru mexicani, Statele Unite sunt cel mai important partener comercial al țării și cel mai mare, în termeni de volum.

Un dolar mai scump face ca bunurile americane să devină costisitoare pentru potențialii clienți. De asemenea, mărfurile globale care au prețuri în dolari precum petrolul, vor deveni mai scumpe pentru cumpărătorii care plătesc în alte valute.

Bugetul comun pentru apărarea NATO ar putea fi reconfigurat

Trump a criticat deschis, fără să nominalizeze, țările membre NATO care nu plătesc contribuția minimă la bugetul comun de apărare al blocului militar. În acest context, actualul președinte a promis în alegeri că cine nu va plăti, nu va fi apărat, în eventualitatea unui conflict.

Acum că Donald Trump este noul lider de la Casa Albă, temerile unor eventuale repercursiuni au început să macine membrii NATO vizați de promisiunea sa electorală.

Pentru a-i face pe plac, Europa ar putea să-și crească cheltuielile de apărare, ca să nu piardă garanția securității.

Totuși, nu tot ce a promis Trump în campania electorală este fezabil. Dar dacă își va pune în scenă toate politicile, atunci pe plan intern se va aștepta la o creștere exponențială a inflației iar în plan extern, deciziile sale ar putea afecta capacitatea altor țări de a împrumuta capital.