Bugetul pe 2025 va fi aprobat de Parlament săptămâna viitoare, spune Ministrul Finanțelor. Ce prevede proiectul

Redacția Digi Economic Data publicării:
finante
Inquam Photos / George Călin

Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a declarat miercuri reporterilor, după ședința cu premierul Marcel Ciolacu, că bugetul României va trece de Guvern sâmbătă, urmând ca săptămâna viitoare să fie aprobat de Parlament.

„Sâmbătă se adoptă bugetul în Guvern, se trimite în Parlament, va fi perioada de depunere de amendamente și săptămâna viitoare sigur bugetul este aprobat de Parlament. (...) Noi avem nevoie de două zile timp să pregătim totul, este un calendar și sunt proceduri de făcut”, a declarat ministrul Finanțelor. 

Bugetul pe 2025 prevede o reducere a cheltuielilor statului, a anunțat ministrul Finanțelor recent. Tanczos Barna a mai spus că vor fi diminuate bugetele Administraţiei Prezidenţiale, Senatului şi Camerei Deputaţilor, dar şi realizate investiţii masive în îmbunătăţirea infrastructurii şi serviciilor publice, fiind pe creştere bugetele ministerelor Educaţiei, Transporturilor, Sănătăţii şi Mediului.

„Bugetul pe 2025 - un stat mai suplu şi investiţii masive. Am prezentat proiectul de buget în coaliţie şi am avut primele discuţii cu partenerii de guvernare. Am agreat că statul trebuie să reducă, în primul rând propriile cheltuieli. Astfel, bugetul Administraţiei Prezidenţiale scade cu 10%, bugetul Senatului cu 5% şi bugetul Camerei Deputaţilor cu 9%.

În schimb, investim în viitor, în îmbunătăţirea infrastructurii şi a serviciilor publice. Bugetul pentru educaţie creşte cu 10%, Ministerul Transporturilor va avea cu 20% mai mulţi bani, Ministerul Sănătăţii va avea un buget mai mare cu 50% faţă de 2024, şi Ministerul Mediului o creştere de 51%”, a scris Tanczos Barna, marți seară pe Facebook.

Banii alocaţi vor asigura continuarea investiţiilor la autostrăzile Sibiu-Piteşti, Sibiu-Făgăraş, Focşani-Bacău, Ploieşti-Buzău, Buzău-Focşani şi reabilitarea liniilor de cale ferată, a mai scris ministrul. 

De asemenea, vor beneficia de fonduri proiectele de construire a spitalelor regionale de urgenţă Craiova, Iaşi şi Cluj, şi vor fi avea investiţii semnificative în sisteme de apă şi canalizare, cât şi în centrele de colectare selectivă a deşeurilor. 

Bugetul va susţine şi Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar şi digitalizarea universităţilor, dar şi construcţia de campusuri pentru învăţământul dual. „Aşa cum am promis, România va avea un buget cumpătat, prin care punem statul la dietă, care va asigura plata salariilor şi pensiilor, investiţii masive în economie şi fonduri consistente pentru dezvoltarea localităţilor”, a conchis Tanczos Barna.