Budapesta enervează Bruxelles-ul: Ungaria deschide ușa spionajului rusesc prin acordarea de vize cetățenilor din Belarus și Rusia

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
viza ungaria
sursa: gettyimages.com/

Cel mai mare grup reprezentat în Parlamentul European, PPE (Partidul Popular European), condamnă decizia Budapestei de a simplifica procedurile de acordare a vizelor pentru cetățenii care provin din Rusia și Belarus.

În scrisoarea adresată preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, preşedintele PPE, Manfred Weber, atrage atenţia asupra riscurilor asociate acestei mișcări.

„Noile norme adoptate de Ungaria în privința acordării de vize cetățenilor ruși și bieloruși vor crea breşe de securitate la nivelul Uniunii Europene. Invariabil, Budapesta deschide ușa spionajului rusesc în spațiul comunitar”, notează Weber, potrivit Financial Times.

Programul unguresc de imigrație, deschis rușilor și bielorușilor, prevede ca beneficiarii să primească un card, valabil pe doi ani, prin care dobândesc dreptul la muncă și ședere în Ungaria. Principala problemă a programului este că titularii cardurilor de imigrație nu apar în statistici, astfel că sunt greu de depistat în cazul comiterii unor infracțiuni. De asemenea, cardul permite accesul la mobilitate în cadrul UE, iar acest fapt a stârnit îngrijorarea oficialilor de la Bruxelles.